IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълчев: Учебната година започва присъствено

От МОН са се спрели на стратегията на превключването – когато има болни, класът или училището, преминава към електронно обучение

11:16 | 17.08.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всички европейски страни ще започнат присъствено учебната година. Това е и решението за България и е окончателно, следващата година ще е трудна за всички, но трябва да намерим формулата – да сме предпазливи, но и да живеем нормално. Това коментира министърът на образованието Красимир Вълчев по Нова телевизия.

Той призна, че най-трудно ще е за първокласниците, които трябва да придобиват базови умения. 

За следващата учебна година от министерството са се спрели на стратегията на превключването – когато има болни, класът или училището веднага ще преминава във варианта на обучение в електронна среда.

Министър Вълчев коментира, че в един клас няма как да бъдат разделени децата и да бъдат накарани да носят по цял ден маски, но могат да бъдат разделени класовете. 

„Ако едно дете е болно или е застрашено здравето на голяма група деца, преди излизахме в грипна ваканция. Това беше чиста загуба на време. Вече до 30 дни ще има възможност за обучение в електронна среда”, обясни министърът.

Децата с хронични проблеми ще учат вкъщи.

„Деца, които имат компрометирана имунна система, ако е болно детето, си учи вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите. С промени в Закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство”, обясни министърът.

През юни правителството одобри въвеждането в закон на обучението от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии, което беше приложено успешно по време на обявеното в страната извънредно положение.

Такова обучение може да се използва от училищата при грипни епидемии или други непредвидени обстоятелства, поради които компетентен орган е разпоредил преустановяване на учебните часове за учениците в присъствените форми на обучение във всички училища в определен регион или в цялата страна.

Обучението от разстояние в електронна среда може да се прилага и за ученици, които по здравословни или други уважителни причини не могат да посещават училище за не повече от 30 учебни дни, а също и като елемент на иновация в организацията в иновативни училища при съответните ограничения - не повече от 20% от часовете в определени раздели на учебния план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Petar2015
преди 3 години
Ето пак стъпка назад. След като Може да се учи дистанционно, защо се ограничава (в проценти) използването му? Това е безопасен метод, елиминиращ лошото влияние на слабите ученици.Но пък позволява запис и контрол над учителите. Сигурно затова дистанционното обучение е нежелано от чиновниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още