IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличението на заплатите на учителите влиза в сила със задна дата от 1 януари

Проект за нормативни промени предвижда и допълнителни възнаграждения за непедагогическия персонал в училищата

12:02 | 15.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новите минимални размери на заплатите на учителите ще влязат в сила със стара дата - от 1 януари 2021 година, предвижда проект за промени в наредбата за нормиране и заплащане на труда. Документът е качен за обсъждане в портала за обществени консултации.

Промяната няма да окаже въздействие върху държавния бюджет, защото средствата за увеличение на заплатите на учителите вече са осигурени - 360 млн. лева, става ясно от мотивите на вносителите от образователното министерство.

Така от 1 януари 2021 година минималната основна заплата на директорите на училищата вече е 1535 лева, а на техните заместници - 1420 лева. Главните учители ще взимат по 1350 лева, а старшите учители и възпитатели - по 1300 лева. Минималната основна заплата на учителите, както и на логопеди, хореографи и други специалисти в училищата е 1260 лева.

С проекта се регламентират и нови допълнителни възнаграждения за учителите, които са свързани с допълнителното им натоварване при работа с ученици, които са отсъствали повече от 10 дни от училище или при консултации с ученици, които преминават в самостоятелна форма на обучение.

Тези възнаграждения са договорени в колективния трудов договор на учителите, а в условията на пандемия и преминаване на учениците в неприсъствена форма на обучение, заплащането на тези суми трябва да бъде прецизирано, пише още в обосновката на промените.

Наредбата предвижда още и стимули за непедагогическия персонал, които ще бъдат в размер на между 2,5% и 3,5% от годишното им заплащане. Целта е да бъдат стимулирани тези служители в условията на повишени изисквания за осигуряване на безопасна учебна среда.

До момента само учителите и педагогическият персонал в училищата получаваха допълнително възнаграждение за работата си. В Наредбата е посочено, че размерът им е не по-малко от 4,2% и не повече от 5% от годишния размер на заплатите на педагогическия персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още