IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Танев: В повечето университети не се развива наука, само се преподава

Бившият министър одобрява предложението университети да обучават съвместно студентите

16:34 | 26.08.21 г. 2
Тодор Танев: В повечето университети не се развива наука, само се преподава


В България има 50 университета, но повечето от тях са в буквалния смисъл на думата „училища”. В училищата не се прави наука, там само се преподава, каза пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Тодор Танев, бивш министър на образованието. 

По думите му местата с налични техника, персонал и научни знания в страната значително намаляват, а в същото време науката няма граници и е трудно да се прави в отделен университет.

“В България се смята, че науката се прави в 1-2 университета и в БАН, а в останалите само преподават. Това раздвоение някой ден трябва да престане“, каза той в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

В този смисъл предложението за съвместно издаване на дипломи от висши училища е според него крачка в правилната посока, след допусната грешка в страната да има толкова много университети.

Животът има нужда от всякакви специалисти, а пазарът на труда най-добре ще се справи с дисбаланса между тях. Не е работа на университетите да коригират този процес, смята Танев.

Целия разговор може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"...на запад има такива взможности..." ... има грънци ... западът затвори фабриката за илюзии още ноември'89. университетите в германия например , никога няма да излязат от соросоидното клише , щото ше им спрат кранчето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
penman
преди 2 години
По-точното е - в никой български ВУЗ не се развива наука! За да се изпълнят измислените критерии се пишат статии и имитира научна дейност, която всъщност си е чист онанизъм, но за студентите преподаването е достатъчно като база, ако искат и могат повече - на запад има такива взможности. За съжаление в много ВУЗ-ове, нарекли се университети, преподаването е на доста посредствено ниво. Това не пречи професорите да се множат като вируси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още