IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели критикуват мярка за привличане на младежи в администрацията

Бизнесът, не държавата, трябва да плаща стипендии на своите бъдещи служители, смята синдикалист

10:58 | 29.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Идеята за предоставяне на по-високи стипендии (в размер на 360 лева) за младежи, за да работят те по-късно поне пет години в държавната администрация, беше разкритикувана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Пред "Нова телевизия" Теодор Дечев от организацията разказа, че работодателите имат подобно искане, но става дума за студенти от специалности, които са структуроопределящи за индустрията - инженери, както и медици и други специалисти, от които има спешна нужда.

"Едва ли държавата е закъсала толкова за чиновници", подкрепи го и синдикалистът Мика Зайкова. Според нея проблемът на държавната администрация е качеството на работещите, защото повечето служители са партийно назначени и тяхната квалификация е много съмнителна.

И двамата се съгласиха, че предлаганият размер на стипендията - 360 лева, е много нисък, при положение че прагът на бедността е 314 лева. Дечев посочи, че има възможност да бъдат отпуснати и по-големи стипендии и това би коствало не повече от 30 млн. лева на бюджета.

Мика Зайкова обаче е категорична, че бизнесът трябва да избира своите бъдещи служители още в университетите и компаниите да предлагат стипендии, а не държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още