IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Просветният министър: Няма планирано затваряне на училищата от октомври

Избрали сме относително най-либералния вариант – маските да се носят само в междучасията, каза Красимир Вълчев

10:33 | 15.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Няма планирано затваряне на училищата от октомври, категорично. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред Нова телевизия. Той потвърди, че няма да има грипни ваканции, а ще се минава на дистанционно обучение.

„Целта ни е децата да прекарат максимално време в училище. В предходни години сме имали по 1-2 седмици грипни ваканции, сега ще се превключва на дистанционно обучение“, каза Вълчев.

„Нямаме представа каква ще е ситуацията, но се надяваме да не се влоши. Тази учебна година всички ще живеем в една непредвидимост. Мерките, които сме избрали, предвиждат да има превключване в електронна среда”, поясни министърът. 

Той увери, че има достатъчно учители, които могат да заместват колегите си при необходимост.

Вълчев коментира и носенето на маски от децата в училищата. „Всички държави имат малко или много задължения за носене, ние сме избрали възможно най-либералния режим. Ако се откажем изцяло от маските, ще минем на варианта да затваряме цели училища”, подчерта Красимир Вълчев.

Той припомни, че препоръката е децата да прекарват колкото се може повече време навън. „Говорим за няколко минути носене на маска, под 10% от цялото време в училище, и не е толкова утежняващо. Важното е, че в стаята няма да се изисква носене на маска”.

По думите му всички училища са се подготвили с маски. "Ако някое дете отиде без маска, ще получи такава на място. На детето пък ще му бъде обяснено, че трябва да я носи. Избрали сме относително най-либералния вариант – маските да се носят само в междучасията – в общите части", каза той.

Просветният министър определи като неуместно предложението на синдикатите да се глобяват с 1000 лв. родителите, които не успеят в рамките на час да вземат детето си, ако е показало симптоми на заболяване. „Не е целта училищата да бъдат санкциониращи институции. Те трябва да бъдат подкрепящи. Нашата политика е да направим така, че родители и учители да работят заедно“, добави той пред bTV.

Около 300 деца са заявили желание за дистанционна форма на обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още