IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Иван Кралов: Техническият университет ще има международен престиж

Ще работим с бизнеса по съвместни проекти, посочи новоизбраният ректор на висшето учебно заведение

13:28 | 06.11.19 г.
Проф. Иван Кралов: Техническият университет ще има международен престиж

За моя радост Техническият университет е в сравнително добро състояние и това се дължи, както на работещите в него, така и на студентите, и разбира се на тесните връзки с бизнеса, които са традиционно ползотворни за двете страни. Това съобщи новоизбраният ректор на Техническия университет в София проф. дн. инж. Иван Кралов.

Като пример за това сътрудничество той даде участието на най-големите работодатели в страната в настоятелство на Техническия университет в София.

"Ние работим и сме предприели редица съвместни инициативи, които съм убеден, че ще подобрят още повече качеството на изследванията, на висшето образование в университета", смята проф. Кралов.

Според него възможности за подобрение има във всяка област на университета.

"Най-важното е, че ние вече сме утвърден, национален лидер във висшето техническо образование и научни изследвания, каза ректорът и обяви, че амбицията на Техническия университет е да стане разпознаваемо висше учебно заведение на международно ниво. – За тези цел съм предложил редица политики, които касаят по-високо качество на научните изследвания.

Проф. Кралов разкри, че в Техническия университет ще се стремят да разширят географския обхват на кандидат-студентите, при по-добро интегриране на студентите като основна част в семейството на университета.

Друга цел на ръководството е да издигане имиджа и престижа на преподавателите и служителите.

По думите на проф. Кралев конкуренцията сред университетите е по-скоро международна. Той смята, че младежите отиват в чужбина по редица причини, включително и високите критерии, които имат към средата, към образованието, здравеоопазването и социалната политика.

"Като образование ние не стоим никак по-зле от останалите университети в Европа и света, така че тук трябва да излезем на международното поле и на конкурентна база да докажем, че ние сме там, където са и те", заяви още той.

Ректорът на Техническия университет обяви, че ще работи с бизнеса със съвместни действия и проекти.

"Бизнесът ни е разпознал на национално ниво. 90% от нашите студенти работят по специалността си, има изключително търсене и това се дължи най-вече на качественото образование, което даваме", допълни проф. Кралев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още