IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков: Очаквам учебната година да започне доста пъстро

Миналата година нито едно училище не е достигнало до 10% заразени ученици, каза служебният министър на образованието

11:00 | 25.08.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Николай Денков очаква учебната година да започне доста пъстро.

„Там, където имаме тъмночервена, червена зона, няма да може да бъде присъствено - с изключение на първи клас. Ще се обсъди с Министерството на здравеопазването всички деца от първи клас на 15 септември да могат да са в двора на училището“, заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков по БНТ.

Той коментира обявената вчера мярка за 10% заболели ученици, при което се преминава на дистанционно обучение, като отбеляза, че сегашният вариант на коронавируса е по-заразен за децата и затова границата е напълно разумна.

Миналата година нито едно училище не е достигнало до 10% заразени ученици, така че това е разумна граница за въвеждане на дистанционно обучение, смята той.

„Мерките на просветното министерство са насочени в посока да задържим максимално децата в училище“, обобщи министър Денков. Той посочи, че родителите се опитват да поставят една невъзможна задача - от една страна, да запазят здравето на учители и ученици, от друга страна, да има 100% присъствено обучение, което обаче е невъзможно. В министерството търсят най-точния баланс. 

„Наша грижа, освен максималното присъствие на децата, трябва да бъде и животът и здравето на децата и учителите... балансът трябва да се търси. Напълно безотговорно би било да кажем: „Всичко е присъствено"... правим максимално присъствие при намален риск за фатални последици", каза още министърът на образованието.

Николай Денков напомни, че миналата година имаше над 100 учители, които загубиха живота си заради COVID. Тази година могат да се създадат много рискове, ако има 100% присъствено образование. Трябва да се минимализират рисковете, каза министърът.

В момента не са предвидени мерки за гледане на децата, които си остават да учат вкъщи. Според Денков това са мерки към Министерството на труда и социалната политика.

Локален подход за дистанционно обучение

През предстоящата учебна година ще бъде приложен локален подход при преминаване към дистанционно обучение. При него се търси максимално присъствие в отделните училища, независимо от заболеваемостта в страната. Подходът изисква сложна организация, тъй като образователното министерство трябва да следи ежедневно заболеваемостта в над 4100 училища и детски градини. Ключово е също в каква зона се намира съответното учебно заведение.

Ще се тестват ли учениците за Covid

Министерството има нагласа да бъдат осигурени тестове за децата, които имат признаци на заболяване от коронавирус и за училища, които са осигурили тестване на всички деца - тези, коитоимат съгласие на учители и родители, и цялата организация е създадена. Тези тестове ще бъдат безплатни.

Министърът заяви, че няма смисъл да се тества някакъв процент от децата, ако ще се прави регулярно. Или ще се тестват всички деца, или няма смисъл да се тестват част от децата, с изключение на тези, които имат признаци.

Подкрепяме решението на Министерството на здравеопазването само деца на ваксинирани родители да са в детските градини, когато сме в тъмночервената зона, каза още министърът.

Маските в училище

Децата в детските градини, без предучилищните групи, няма да носят маски. Предучилищните групи и децата от първи до четвърти клас в зеления пояс също ще са без маски. Маски не се изискват на двора на училището, по време на часове по физическо възпитание в отворени помещения. Трябва да има, доколкото е възможно, физическа дистанция от метър и половина между децата.

Големите ученици

Те ще излизат по-често в електронно обучение, защото по-добре могат да си организират времето и да се справят по-добре с материала, каза Денков. Това, което се променя от миналата година, е нивото на присъствие в училище. Тази година ще се изисква 50% присъствие в училище, а не както миналата година - 38%. Това ще даде по-голяма възможност за създаване на различни организации - на смени да ходят учениците, по-добре да се организират седмиците в кои седмици да са едни класове, в кои - други.

На отраслов съвет е обсъждано и хибриден вариант - 50% от децата са в клас, 50% са вкъщи, след което се сменят. Това ще бъде позволено в червената и жълтата зона. При тъмночервената зона всичко трябва да бъде затворено. В зелената зона всичко ще бъде отворено, освен ако няма извънредни ситуации.

Висшите училища

Оставяме висшите училища да решат за конкретните специалности и факултети как трябва да подходят. Там има по-голяма възможност за гъвкавост - могат да бъдат изтеглени учебни занятия през лятото - нещо, което става само с решение на академичния съвет. Не е както в училищната мрежа, където всичко е регламентирано по закон, каза министър Денков.

Той е на мнение, че няма основание за намаляване на таксите за обучение във висшите учебни заведения, тъй като тя се употребява за покриване на разходи на съответното учебно заведение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Малиии, как ше скочи процента на заразите! За има-няма 80% от хлапетата дистанционното "обучение" е манна небесна. За даскалите зимата - също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още