IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОН: Резултатите от матурите за 7 клас са по-ниски от миналата година

Има 349 пълни шестици по математика и само 8 по БЕЛ

13:49 | 01.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тази година седмокласниците са изкарали средно по 51,06 точки по БЕЛ и 36,33 по математика на националното външно оценяване (НВО).

Изводът на Министерството на образованието и науката (МОН) е, че и по двата предмета учениците са показали по-слаби резултати в сравнение с миналата година - по математика средно с 3 точки надолу, а по БЕЛ - 2 точки надолу.

Това съобщиха от МОН на пресконференция за резултатите от матурите след 7 клас.

Едва 36,33 точки средно по математика са изкарали седмокласниците. При резултатите по БЕЛ представянето е около средното ниво - изкарали са 51,06 точки от 100 възможни.

„Остават много ниските резултати по математика“, призна просветният министър Красимир Вълчев. Голям процент ученици имат трудности и са демотивирани по предмета. По думите му резултатите по математика са „тревожно ниски".

Има трима седмокласници с по 100 точки и по двата предмета, а 20 ученици са с 0 и по математика, и по БЕЛ.

С максимален брой точки по БЕЛ са 8 ученици, а 349 - имат максимален брой от 100 точки по математика.

По региони традиционно водещи са училищата в София, Смолян и Варна, а в края на графиката се нареждат Сливен и Монтана, коментираха от министерството. 

Националното външно оценяване беше проведено след онлайн обучение заради епидемията от коронавирус.

На изпита по БЕЛ са се явили 56 822 ученици, а по математика – 56 767.

Училищата с най-високи резултати по БЕЛ са МГ „Д-р Петър Берон“ - Варна (90,43 т.), МГ „Акад. К. Попов“ - Пловдив (90,11), ЧОУ „Света София“ (89,23), СМГ (88,46), ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ - Бургас (86,16).

Първите 5 по резултати по математика са МГ „Петър Берон“ (96,45), ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ (95,34), ПМГ (95,21), СМГ (94,46), МГ „Акад. К. Попов“ (92,26).

Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година е по-висока за сметка на тези с отворен отговор.

От резултатите става ясно, че голяма част от учениците не владеят добре книжовно-езиковите норми. Близо 47% от децата имат по 0 точки на 25 въпрос от теста, при който трябва да се напишат няколко реда от цитат от изучавана творба. 

Повечето от седмокласниците са успели да преразкажат текста в последната задача, но не винаги текстът им е бил фактологически верен и подробен.

По математика децата се справят трудно със задачите, които са свързани с проценти.   

„Оценките са сходни с тези от миналата година. Училищата, които по принцип са с по-слаби оценки, са влошили още резултатите си”, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още