IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите висшисти са най-малко застрашени от безработица

В бъдеще около 30% от работните места ще бъдат изцяло автоматизирани

16:05 | 12.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В НДК над 170 български и международни компании се срещат с млади специалисти.<em> Снимка: БТА</em></p>

В НДК над 170 български и международни компании се срещат с млади специалисти. Снимка: БТА

Хората с висше образование и младите висшисти до 24-годишна възраст са най-малко застрашени от безработица. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров при откриването на 18-то издание на „Национални дни на кариерата“  днес в София, съобщи социалното министерство.

През 2018 г. под 7% от безработните младежи до 24 г., регистрирани в бюрата по труда, са с висше образование, а коефициентът на заетите с висше образование е над 80%, каза Лазаров. 

Прогнозите сочат, че в бъдеще около 30% от работните места ще бъдат изцяло автоматизирани. Това ще доведе до задълбочаване на несъответствието между търсени и предлагани умения, каза Лазаров.

Той насърчи младежите да продължат да повишават своите знания и умения и да използват възможностите за стажуване и заетост.

Заместник-министърът призова работодателите да създават качествени работни места с добри условия на труд, които да осигуряват социална защита, възможности за кариерно развитие и достойно заплащане.

Във форума участваха над 170 български и международни компании от различни бизнес сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още