IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадрите на земеделските училища у нас - силно търсени извън България

Има много голяма заинтересованост сред учениците към агробизнеса, посочи директорът на ямболската Професионална гимназия по земеделие "Христо Ботев"

19:09 | 01.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има много голяма заинтересованост сред учениците към земеделието. Това каза инж. Тодор Тодоров, директор на ямболската Професионална гимназия по земеделие "Христо Ботев" в предаването „Смарт час“ на Bloomberg TV Bulgaria.

В гимназията се обучават 250 ученици, като има и 79 ученици в задочна форма, и 15 ученици в самостоятелна форма на обучение.

„Нашите кадри са търсени навсякъде извън България. Ние имаме възможността да изведем учениците да видят как се развива земеделието в страни от Европейския съюз. Навсякъде хората са приятно изненадани от възможностите на нашите ученици и много от тях са получавали официални покани, след като завършат образованието си да отидат да работят там“, информира директорът на ПГ по земеделие "Христо Ботев".

Тодоров е на мнение, че технологиите и дигитализацията значително помагат да се промени селското стопанство, като вече не се изискват дълги години практика за постигането на добри резултатите

„Добър пример е употребата на GPS системи за образуването на редове за засаждане.  Навсякъде в земеделието се използват съвременни техники и технологии и се използва все по-малко физически труд, защото работната ръка в България вече не е достатъчна“, посочи той.

Директорът обясни, че училището се стреми да осигурява условия за обучение, подобни на тези в неговите партньорски организации в агробизнеса.

„Държавата ни дава възможност да кандидатстваме за национални програми, защото средствата от бюджетите на училищата не стигат за подобряване на материално-техническата база“, заяви Тодор Тодоров и допълни, че с такива средства са успели да модернизират сградата на гимназията и да закупят модерен трактор и зърно-комбайн втора употреба за образователни цели. всеки, завършил училището, може веднага да се регистрира като земеделски производител и сравнително лесно да започне да развива свое стопанство, стига да знае към кой отрасъл да се насочи.

Гимназията беше домакин на Националното състезание „Млад фермер“, в което взеха участие 20 ученически отбора от цялата страна, обучаващи се в сферата на селското стопанство.

„Един млад фермер трябва да покаже умения в различните операции в земеделието“, смята Тодоров.

Самото състезание се състои от три модула. Единият е растениевъдство, където участниците разпознават и сортират различни семена, а след това имат като практическо занимание филизене на лози. Вторият модул е животновъдство и включва разпознаване на фуражи и показване на практически знания в млекодобива. Третият е механизация – тест за безопасност на движението и майсторско управление на трактор.

Как протича подготовката на младите специалисти в отрасъла на селското стопанство? Възможно ли е дистанционно обучение по земеделие от разстояние? Как помагат областните служби по земеделие на младите земеделци? Къде се провеждат летните практики на учениците?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Смарт час“ вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още