IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Учениците ще учат онлайн само в краен случай

Най-малките ученици ще останат максимално дълго в клас, но при над 500 случая на 100 хил. души всички училища ще затворят

12:41 | 18.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на образованието и науката работи за максимално продължително присъствено обучение през тази учебна година. Това стана ясно от изслушване на служебния министър на образованието Николай Денков, което се проведе в полупразната зала на Народното събрание.

Изготвени са насоки, които се анализират от Министерството на здравеопазването и след това ще бъдат представени публично. Мерките предвиждат преминаване онлайн само в краен случай и то по регионален признак - в отделна паралелка, училище, район или град, където възникне огнище на коронавируса.

Денков посочи обаче, че при над 500 заболели на 100 хил. души (тъмночервена зона) всички училища ще бъдат затворени и учениците ще учат онлайн.

Преди това мерките предвиждат поетапно пристъпване към онлайн обучение първо на учениците от 8 до 12 клас, а след това, при влошаване - и на учениците от 5 до 7 клас. Най-малките ученици - до 4-ти клас, както и децата със специални образователни потребности, ще останат максимално дълго присъствено в клас.

За децата със специални потребности са предвидени още и индивидуални занимания с педагози.

Детските градини също ще работят максимално дълго. В тъмночервената зона се предвижда да работят градини със 100% ваксиниран или преболедувал персонал. Тези градини ще могат да бъдат посещавани само от деца на ваксинирани или преболедували родители.

МОН изпълнява информационна кампания за повишаване на нивото на ваксиниране сред учителите. Данните показват, че около 30% от учителите и 40% от директорите на училищата са ваксинирани, стана ясно още изявлението на Николай Денков пред парламента.

За осигуряване на онлайн обучението МОН са поръчали 40 хил. електронни устройства - лаптопи и таблети, които ще бъдат доставени в следващите месеци. Министерството работи и за осигуреност с интернет за всяко дете.

Образователният министър призна, че данните от проучванията показват, че обучението онлайн не се отразява добре на децата. Всички деца в риск от отпадане са влошили своето представяне и рискът от отпадане в следващите етапи на образованието се увеличава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още