IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Тестовете ще се правят в училище, мисли се за допълнително заплащане

В присъствена форма ще се връщат само класовете, в които повече от половината родители са съгласни децата им да се тестват

10:42 | 04.11.21 г.
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За да се организира тестването на учениците, са нужни два дни след доставката на самите тестове. Ако са налични в понеделник, присъственото обучение ще започне в сряда (10 ноември). На този етап това важи само за 1-4 клас, защото при тях е най-нужно да бъдат в клас. Това поясни по Нова телевизия образователният министър Николай Денков, след като вчера обяви, че децата от първи до четвърти клас ще се върнат в училище най-рано в сряда, 10 ноември, а окончателната дата за това зависи от доставката на поръчаните тестове, с които ще бъдат тествани учениците.

Денков очаква до една седмица след това да може и по-големите ученици да се върнат в присъствена форма. „Предпазлив съм в обещанията, защото могат да се случат много непредвидени неща”, добави той.

По отношение на тестовете за малките ученици министърът аргументира защо е решено тестовете да се правят в училище, а не вкъщи. „Имаме известни съмнения, че има вероятност тестовете вкъщи да бъдат манипулирани. Крайното решение на здравното министерство е такова. Тестът се прави пред всички и ако има позитивен тест, детето се отделя”, каза просветният министър. 

Как ще се извършва тестването

За учениците от първи до четвърти клас класният ръководител в началото на деня (понеделник и четвъртък) заедно с двама помощници трябва да направи тестването.

„Проблемът с тестовете, които са избрани, е, че те не са толкова лесни, така че децата сами да ги направят. Това е компромисът, който трябваше да бъде направен, за да не влиза нищо в устата на децата. Тези тестове са по-добре издържани от медицинска гледна точка“, посочи Денков.

Днес ще се заснемат видеоклипове, които да покажат нагледно как ще се тестват децата. Министърът очаква след информационната кампания повече родители да са съгласни децата им да бъдат тествани.

Денков направи важното уточнение, че при 50% родители в класа, които не желаят децата им да бъдат тествани, ще се преминава на дистанционно обучение за целия клас. В училище ще се връщат само класовете, в които повече от половината родители са съгласни децата им да се тестват. Министърът ясно заяви, че родителите, които решат да задържат децата си вкъщи, трябва да се включат по-активно в процеса на обучение.

На места, където има възможност, уроците от класните стаи ще се излъчват и онлайн, каза Денков. Той заяви, че няма начин учителите веднъж да преподават на децата в училище, а после на тези, оставени от родителите им вкъщи.

Филтър на входа за всички в училище

Той потвърди, че всички, които влизат в училище, трябва да са си направили тест два пъти седмично или да имат ваксина или документ. Целият персонал на училището трябва или да е ваксиниран, или да се тества.

Денков е категоричен, че трябва да има „филтър на входа“, защото от 15 септември до 15 октомври броят на заразените деца на дневна база се е увеличил пет пъти. Със затварянето на училищата счупихме кривата на нарастване на броя на заразените деца с коронавирус. „Преди седмица имахме 500 заразени деца, а тази седмица вече сме на 350. Очакваме следващата седмица да са още по-малко. Създаваме нова среда, в която връщаме децата в училище в безопана среда. Резултатът от никакви мерки е разболяване на децата”, каза той.

Децата, които са преболедували и имат документ за това, няма да бъдат тествани. Същото ще важи и за по-големите ваксинирани деца, добави министърът.

Обсъжда се учителите да получат допълнително възнаграждение за извършването на тестовете, стана ясно от думите на Николай Денков, който се въздържа да посочи конкретна сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още