IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският борсов регулатор отново има проблем с туитовете на Мъск

Комисията е издала призовката на 16 ноември с искане за информация относно управленските процеси в автомобилостроителя

20:46 | 07.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Tesla e получила нова призовка от американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси по позната тема: туитове на Илон Мъск от 2018 г., в които посочва възможността компанията да стане частна.

Комисията е издала призовката на 16 ноември с искане за информация относно управленските процеси в автомобилостроителя и прилагането на споразумение с агенцията от септември 2018 г., се казва в регулаторен документ на компанията. Tesla се съгласи да бъде въведен контрол върху комуникациите на Мъск – включително туитовете му – след като комисията обвини главния изпълнителен директор, че е извършил измама с ценни книжа, казвайки, че има достатъчно финансиране да направи компанията частна.

Десет дни преди регулаторът да издаде ноемврийската си призовка Мъск направи анкета в Twitter с въпроса дали трябва да продава 10% от дела си в Tesla. Акциите на производителя поевтиняха с 16% през следващите два търговски дни.

Tesla не посочва в документите, подадени в понеделник, какво е предизвикало реакцията на комисията. От пресслужбата ѝ са отказали коментар.

Адвокатите на Мъск посочват в съдебни документи от миналата седмица, че туитът му от август 2018 г., в който обмисля да напри компанията частна, е бил „напълно честен“. Акционерите твърдят в общ иск, подаден във федерален съд в Сан Франциско, че туитовете на ексцентричния милиардер им струват милиарди.

Акциите на Tesla поевтиняват с 0,5% до 918,68 долара минути след 20:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още