IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в селата са скочили двойно след пандемията

Средната цена на къща в провинцията стига 50 000 евро през първото тримесечие на 2022 г.

22:42 | 13.05.22 г. 1
Цените на имотите в селата са скочили двойно след пандемията

След пандемията се наблюдава много голям интерес към имоти в селата, най-вече от български купувачи, което доведе до почти двоен скок в цените на тези имоти. Процесът по нарастване на цените обаче вече се успокоява и е близо до пик, който ще остане устойчив. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„След оттеглянето на англичаните и ирландците, които купуваха през периода 2005-2008 г., селските имоти бяха силно потиснат пазар, със спаднали цени и нисък обем продажби. Сега обаче има раздвижване на пазара и цените се увеличиха, тъй като търсенето е много голямо. Средните цени нараснаха от 20-25 000 евро на къща преди пандемията до близо 50 000 евро в първото тримесечие на 2022“, каза тя.

Според Стойкова цените няма да растат още, тъй като купувачите „не са склонни да дават космически суми, каквито някои собственици искат“. Много българи насочват спестяванията си към закупуването на имот, тъй като имотите са сигурно убежище в период на криза и инфлация. Условията по банковото кредитиране също остават непроменени, а безработицата е ниска - няма фактори, които да спират търсенето, добави гостът.

По отношение на руските собственици на имоти в курортните градове по Черноморието Стойкова подчерта, че няма процес на нараснало предлагане. „За тях също има несигурност – дали ще могат да получат парите си при евентуална сделка и дали ще могат да пътуват, за да ползват имота“. По нейни думи руските собственици са активни на пазара от доста години, като в последните 5-6 г. са повече продавачи, отколкото купувачи. „Това е процес, който започна доста преди войната“, каза експертът.

Въпреки това цените на имотите в курортите са се повишили значително, тъй като „имаме период от 10 години, в който нямаше ново строителство в курортите, а цялото вторично предлагане започна да се изчерпва“. Заради голямото търсене цените са се върнали на нива отпреди 10 години и дългогодишният процес на спад в цените вече се е преобърнал.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването "В развитие" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Веск
преди 1 година
Още преди няколко години един експерт от фирма за недв. имоти беше предсказал спада на цените за 2024-2025та година. Май ще познае. Очертава се криза - световна, икономическа. Спад в търсенето на енергоизточници и суровини и някакво стабилизиране и нормализиране на цените. Не казвам въобще сериозен спад. Занижените прогнози за ръст на икономиките са добро нещо, но едва ли ще се сбъднат дори в занижения си вариант. Това драстично повишение в цените на енергоизточниците, на суровините, на храните би трябвало да предизвика ответната реакция на пазара - класическа криза. Спад в търсенето, доверието, намалени инвестиции, безработица, затягане на колани, невъзможност да се води досегашната парична политика а ла отрицателни лихви и т.н. Инфраструктурата, здравеопазването, качеството на тока, водата и т.н. в селата въобще не предполагат такива цени на имотите и това ще се види скоро. Кражбите по сепата не са намалели също. Лично аз се пазя от такава инвестиция заради крадци главно. Презастрояването на градовете няма как да направи селата добро място за живеене при сегашното им занемарено състояние. Иначе идеята да се поддържа селски имот за да не се развалят съвсем селата не е лоша, но без държавна политика за селото ми иде твърде оптимистично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още