IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът в Емден се превръща в новата електромобилна крепост за Volkswagen

Съоръжението е второто за групата в Германия след Цвикау, в което стартира търговското производство на електрическия модел ID.4

09:02 | 12.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

След две години на преоборудване заводът на Volkswagen за сглобяване на автомобили в Емден, в германската провинция Долна Саксония, стартира изграждането на електрически превозни средства. Първите автомобили ID.4 слязоха от производствените линии на 20 май, съобщава Automobilwoche.

Според направените модификации съоръжението ще може да произвежда по 4000 електромобила ID.4 седмично до края на годината, заяви ръководителят на завода Уве Шварц. „Това е ясен сигнал за Volkswagen, за нашия завод, но и за целия регион“, изтъква той по време на церемонията по старта на търговското производство на електромобили в обекта. 

Aero заменя Passat

За производството на електрически автомобили фабриката е преоборудвана, като освен нови производствени халета е добавено и помещение за батерии. До 2024 г. Volkswagen планира да превърне завода в Емден във фабрика, която произвежда само електрически коли.

Очаква се от 2023 г. електрическият модел Aero да започне да се изгражда в завода, заменяйки Passat.

С началото на серийното производство на ID.4, Емден се превръща във втората германска фабрика на VW, наред с Цвикау, където се изгражда този модел. Общо 400 служители от Източна Фрисландия преминаха курс на специализирано обучение в Саксония, за да се подготвят за технологичните промени в производствените процеси. Сега те трябва постепенно да обучат останалите служители в завода в Емден.

Първоначално ID.4 ще се произвежда с една смяна, но от средата на юни производството му ще обхване две смени. Според наличната информация от около 8000 служители в Емден 1000 вече работят по сглобяването на електромобили.

"Емден е от централно значение"

В допълнение към Цвикау и Емден, ID.4, понастоящем най-продаваният електромобил на VW, също се произвежда в два завода в Китай, а от есента стартира изграждането му и в Чатануга (САЩ).

През първото тримесечие на 2022 г. автомобилният производител от Волфсбург достави повече от 30 000 автомобила ID.4.

„Разширяването на производствените мощности за ID.4 тук в Емден е от централно значение“, изтъква ръководителят на едноименната марка на групата Ралф Брандщетер по време на събитието в Емден. „След това глобалната производствена мрежа ще нарасне до пет локации и ще можем да обслужваме големите пазари на Америка, Китай и Европа чрез локализирано, местно производство“, добавя той.

VW иска допълнително да разшири гамата си от напълно електрически автомобили и за това ще е необходимо да преоборудва други заводи като този в Хановер. Там работата се движи „по план“, споделя Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на автомобилната група по време на годишното общо събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още