IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради Дизелгейт: Porsche ще плати глоба за над 500 млн. евро

При подобно разследване глобата на Volkswagen бе 1 млрд. евро, а за Audi - 800 млн. евро.

15:39 | 07.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Прокуратурата в Щутгарт наложи глоба срещу дъщерното дружество на Volkswagen Porsche вследствие на разследването на скандала с обработените вредни газове (Дизелгейт) в размер на 535 млн. евро. Основното основание е нарушение на задълженията в отдела за развойна дейност, обяви прокурората във вторник.

При подобно разследване глобата на Volkswagen бе 1 млрд. евро, а за Audi - 800 млн. евро.

Производителят на спортни автомобили стана през миналата година цел на мащабна проверка от страна на органите, при която са били разследвани незаконни устройства за прекъсване на изпускателната система. 

Porsche не произвежда сама дизелови двигатели, а взема агрегатите от сестринската компания Audi. Междувременно Porsche напълно е премахнала дизеловите двигатели от своята програма. През 2017 г. стана ясно, че Porsche е поискала Audi да плати 200 млн. евро, с които производителят на спортни автомобили да покрие разходите си покрай скандала. Искането е изпратено официално до компанията от Инголщат.

Porsche обясни тогава, че е похарчила толковап пари до момента, за да сервизира автомобилите, засегнати от скандала с измамния софтуер. Проблемът засегна 3-литровия TDI двигател, използван в Porsche Cayenne Diesel. Само в САЩ автомобилът е с 88 500 продажби, за което клиентите бяха компенсирани с между 7 039 и 16 114 долара.

Властите разследват от юли 2017 г. срещу служители на Porsche AG. Скандалът избухна, след като през 2015 г. от Volkswagen признаха, че са използвали софтуер, който манипулира тестовете на изгорените газове на около 11 млн. автомобила с дизелови двигатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още