IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xpeng хвърля ръкавицата на Model Y на Tesla с нов електрически SUV модел

Компанията представи на автомобилното изложение в Гуанджоу автомобила G9, който ще трябва да разшири присъствието на Xpeng на международните пазари

11:00 | 19.11.21 г.
<p>
	<em>Снимки: Кадри от видео в YouTube, споделено от Xpeng</em></p>

Снимки: Кадри от видео в YouTube, споделено от Xpeng

Китайският производител на електрически автомобили Xpeng Inc. представи своя четвърти модел - голям спортен автомобил, който трябва да се противопостави по-директно на лидера в този клас Model Y на Tesla Inc. и на серията ES на Nio Inc., съобщава Bloomberg.

Автомобилът на Xpeng, наречен G9, беше представен на международното автомобилно изложение в Гуанджоу, Китай, в петък. Той е насочен както към вътрешния пазар, така и към други страни и ще бъде съвместим с усъвършенстваната мрежа от зарядни станции на Xpeng, при която даден електромобил може да добави заряд за пробег от 200 километра само за 5 минути.

От Xpeng не предоставят никакви подробности относно цената на G9.

1 1

„Нашият флагманен интелигентен SUV G9 представлява ново ниво на лукс с перспектива за глобално разпространение и е съществена част от нашето изследване на по-интелигентна, по-безопасна, по-екологична и устойчива мобилност“, изтъква главният изпълнителен директор на концерна Хъ Сяопин.

Основана през 2014 г., Xpeng започна да доставя местно произведени електрически SUV автомобили G3 и седани P7 за Норвегия. Концернът отчете общи доставки от 25 666 броя през тримесечието, приключило на 30 септември, въпреки предизвикателствата заради глобалния недостиг на чипове.

2 2

Общите продажби на Xpeng надхвърлят 100 000 превозни средства, изтъкват от концерна, като само от началото на тази година те достигат 66 542 броя, което представлява ръст от 289% на годишна база.

Xpeng се сблъсква с нарастващата конкуренция на пазара на електрически превозни средства в Китай в лицето на местните производители като Nio и Li Auto, както и от утвърдени концерни като подкрепяния от Уорън Бъфет BYD и Tesla на Илон Мъск.

Компанията ще обяви финансовите си резултати за третото тримесечие на 23 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още