IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Waymo и Volvo сключиха алианс за споделени автономни електрически коли

Waymo ще се съсредоточи върху изкуствения интелект и определен хардуер, а Volvo ще проектира и произвежда самите превозни средства

11:04 | 26.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg </em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Waymo и Volvo Cars се споразумяха да разработват заедно самоуправляващо се електрическо превозно средство, предназначено за споделени пътувания, като част от ново глобално партньорство, съобщиха компаниите.

Waymo, подразделение на Alphabet Inc, заяви, че ще бъде ексклузивният световен партньор на Volvo Cars за разработването на самоуправляващи се превозни средства, способни да работят безопасно и без рутинна намеса на водача, предава Ройтерс.

Waymo ще се съсредоточи върху изкуствения интелект и определен хардуер, включително камери и радари, за автоматизирания „шофьор“. Volvo ще проектира и произвежда самите превозни средства. Компаниите заявиха, че Waymo ще работи с глобалните марки на Volvo, включително Polestar и Lynk & Co.

Waymo и Volvo не поясниха кога или къде очакват да пуснат новото си превозно средство.

Стратегията на Waymo досега е да си партнира с автомобилни производители. Waymo работи над дизайна на своя хардуерен пакет, софтуер и изчислителна система. След това компанията работи с автомобилните производители, за да създаде превозни средства, които да се интегрират лесно с така наречения Waymo Driver. Тези взаимоотношения до голяма степен се фокусираха върху приложенията за споделено пътуване, но могат да бъдат персонализирани, за да направят превозните средства по-подходящи за местни доставки, камиони и собственост на лични автомобили.

Ако лицензионната сделка между двете компании се осъществи, тя може да е подобна на партньорството на Waymo с Fiat Chrysler Automobiles. През май 2018 г. FCA обяви, че разширява договора си с Waymo за доставки на компанията си за самоуправляващи се автомобили с до 62 000 микробуса Chrysler Pacifica Hybrid. FCA също така заяви по това време, че проучва начините за лицензиране на технологията за самостоятелно управление на автомобили на Waymo, за да използва технологията в автомобили за потребителите.

Waymo има партньорство за доставки и с Jaguar Land Rover за до 20 000 изцяло електрически автомобили I-Pace. През юни 2020 г. Waymo сключи партньорство с Renault и Nissan, за да проучи как търговските автономни превозни средства могат да работят за пътници и за доставки във Франция и Япония.

Volvo все още има сделка с подразделението за автономни коли на Uber - Uber Advanced Technologies Group. И Volvo, и Uber ATG потвърдиха, че четиригодишното им партньорство все още е непокътнато. В рамките на това партньорство Volvo доставя на Uber превозни средства, проектирани за автономно шофиране. Тези специални автомобили Volvo XC90 са оборудвани с хардуера, необходим за поддръжка на софтуера за самоуправление на Uber. След това Uber интегрира своя софтуерен пакет за самоуправление в превозното средство. Volvo заяви, че има „рамково споразумение с Uber за доставка на десетки хиляди автономни автомобили, готови за задвижване“.

Дейността на Uber по технологията за самоуправляващи се превозни средства бе нарушена, след като самоуправляващ се автомобил Volvo, управляван от Uber, удари и уби пешеходец в Аризона през 2018 г. Съвсем наскоро Uber сви разходите и персонала в поделението, за да компенсира загубените приходи заради пандемията. Изпълнителният директор Дара Косровшахи заяви, че Uber е отворен да използва технологиите на конкурентите.

Сделката Waymo-Volvo бележи завръщане на Waymo към ранната си цел да преосмисли как трябва да изглеждат колите, които могат да се движат автономно. След като се отказа от своя собствен автономен автомобил Firefly през 2017 г., Waymo преоборудва своя софтуер и сензори в конвенционални превозни средства като миниваните Chrysler Pacifica. Waymo също така разработва технологии за самостоятелно шофиране на търговски камиони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още