IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW очаква скоро електромобилите да се изравнят по рентабилност с конвенционалните коли

Това може да стане по-рано от първоначалната прогноза за осъществяване на тази цел в рамките на 2-3 години, заяви Херберт Дийс

12:10 | 13.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на Volkswagen Group Херберт Дийс.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Ръководителят на Volkswagen Group Херберт Дийс. Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen Group сега очаква бизнесът ѝ с електрически превозни средства да стане толкова печеливш, колкото и този с автомобили с двигатели с вътрешно горене по-рано от планираното, заяви главният изпълнителен директор Херберт Дийс.

Според предишната прогноза концернът трябваше да изравни маржовете между двата бизнеса в рамките на 2-3 години.

„Очакваме, че бизнесът с електрическа мобилност ще бъде толкова печеливш, колкото и бизнесът с двигатели с вътрешно горене по-рано от планираното“, заяви Дийс по време на годишното събрание на акционерите на автомобилния производител в четвъртък. „Чрез доброто управление на кризите ние оставаме финансово стабилни и засилваме своята устойчивост“, добави той. 

Дийс не предоставя график за това кога бизнесът с електромобили ще настигне по рентабилност този с конвенционални коли.

Неговият основен план включва победа над Tesla Inc. при глобалните продажби на електромобили до 2025 г. чрез разширяване на наличната гама от електрически коли, както при марките за масовия пазар, така и в премиум сегмента.

Германската група продаде 452 хил. електрически превози средства по света през 2021 г. и сега се стреми да увеличи техния дял до 50% от общите продажби през 2030 г.

Volkswagen планира да изгради 800 хил. напълно електрически автомобила в глобален план през тази година и 1,3 млн. броя през 2023 г.

В същото време от концерна предупреждават, че цените на превозните средства могат да нараснат още тази година на фона на увеличените разходи за суровини.

Дийс смята, че времето е идеално за реализиране на първичното публично предлагане (IPO) на Porsche AG, което е планирано за четвъртото тримесечие на тази година.

През април от компанията обявиха, че марките Porsche и Audi са отворени за идеята да влязат във Формула 1, но Дийс посочи, че съществуват разногласия в борда.

Групата ще се фокусира и върху американския пазар, най-големият в света по размер на трансакциите, като заяви, че ще се стреми да удвои своя дял в САЩ чрез разширяване на местния производствен капацитет.

„За нас Америка е възможност за стратегически растеж“, обяви Дийс. „С оглед на войната в Украйна и новите ограничителни мерки в Китай заради коронавируса САЩ трябва да играят много по-важна роля за групата отпреди“, добави германецът, цитиран от Automobilwoche.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още