IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW: Недостигът на чипове ще ограничи производството в следващите месеци

Има шанс ситуацията да се подобри през втората половина на тази година

14:30 | 01.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Основната марка автомобили на Volkswagen очаква глобалният недостиг на чипове да ограничи производството на превозни средства през следващите месеци, но на този етап производството на електромобили не е засегнато от проблемите с доставките, пише Bloomberg.

Дефицитът на полупроводникови компоненти може да започне да намалява през втората половина на годината, обяви бранд директорът на VW Ралф Брандщетер в интервю за DPA.

Компанията планира да компенсира загубената продукция, доколко това е възможност, през годината.

Най-големият европейски автомобилен производител още през декември отправи предупреждение, че световният недостиг на чипове ще наруши производството на превозни средства и прогнозира, че създаването на над 100 хил. автомобила може да бъде изложено на риск. Проблемите, които засягат цялата индустрия, се изостриха и заради пожара в завода за чипове на Renesas Electronics в Япония и от зимните бури в Тексас тази година.

Volkswagen ще се раздели с 4000 административни работни места и ще добави 2000 позиции в своите дигитални операции, обяви още Брандщетер. Целта на този ход е да се намалят разходите и да се ограничи външното наемане на кадри, доколкото е възможно, коментира той.

Проблемът с недостига на чипове първоначално засегна по-сериозно само автомобилната индустрия, но след това се пренесе и в редица други. В момента тя влияе на редица сектори, включително на пазара на смартфони и на този на бяла техника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още