IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW иска да се превърне в най-печелившата компания за електрически автомобили

Германският гигант планира да инвестира 44 млрд. евро в нови заводи, електрически автомобили и системи за автономно шофиране

21:09 | 16.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен гигант Volkswagen обяви, че възнамерява да инвестира 44 млрд. евро в строежа на нови заводи, в производството на електрически автомобили, в системи за автономно шофиране и други нови услуги.

Сумата се предвижда да бъде похарчена в рамките на четири години между 2019 г. и 2023 г. и представлява една трета от общите разходи на компанията, предвидени за периода, съобщава CNBC.

„Една от целите в стратегията на Volkswagen Group е да ускорим темпото на иновациите. Фокусираме инвестициите си върху бъдещите полета на мобилността и систематичното прилагаме нашата стратегия“, това посочи главният изпълнителен директор на производителя Херберт Дийс в съобщение, публикувано след срещата в петък на Надзорния съвет на компанията.

Пред CNBC Дийс заяви, че очаква Volkswagen да се превърне в най-печелившата компания за производство на електрически автомобили благодарение на увеличаване на производството и намаляване на разходите за единица продукт.

От автомобилната компания посочиха също, че желанието им е да подобрят производителността си, като се фокусират върху своята стратегия за електрифициране в Германия.

От компанията също така посочват, че имат намерение да разширят производствения си капацитет след 2022 г. с построяването на нов завод в Източна Европа. От Volkswagen уточняват, че искат да изместят в региона сегашното производство на SKODA Karoq и SEAT Ateca, които в момента се произвеждат в Чехия.

По-рано този месец се появи информация в медиите, че компанията може да отвори нов завод на SKODA у нас. Германският ежедневник Handesblatt съобщи, че компанията обмисля между две дестинации – България и Турция.

Тогава бе съобщено, че решението може да бъде взето още на дншната среща на Надзорния съвет.

Днешното съобщение от Volkswagen потвърждава друга информация от по-рано, а именно, че заводите в Емден и Хановер ще бъдат преоборудвани за производство на електрически автомобили, а колите от семейството на Volkswagen Passat ще се правят в Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още