IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen запазва годишната перспектива за продажбите и оперативния марж

Стабилната глобална производствена мрежа на групата компенсира негативните ефекти от войната в Украйна и коронавирусните огнища в Китай, посочва Volkswagen

12:47 | 04.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската група Volkswagen, най-големият производител на леки коли в Европа, запазва перспективите си за текущата година, след като глобалната производствена мрежа помогна на компанията да компенсира прекъсванията във веригите на доставка, причинени от войната в Украйна и пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс. 

Международните автоконцерни, подобно на представителите на много други индустрии, се сблъскаха с недостиг на ключови части в резултат на ограничителните мерки, наложени в Азия заради коронавируса, и заради руската инвазия в Украйна.

Volkswagen каза, че очаква продажбите да нараснат с 8-13% през 2022 г., като маржът на оперативната печалба вероятно ще бъде 7-8,5%. Според групата именно нейната глобална мрежа ѝ позволява да маневрира в различните региони, когато става въпрос за производството.

„Като истинска глобална компания, ние разполагаме с обширни производствени мощности на всички основни пазари за растеж и продажби по целия свят“, изтъква от своя страна главният изпълнителен директор Херберт Дийс.

Въпреки положителните резултати Дийс предупреждава, че конфликтът в Украйна и огнищата на коронавирус продължават да оказват негативно влияние върху индустрията, като компанията не може да предвиди напълно въздействието им.

Volkswagen, който се подготвя да листне своята марка луксозни автомобили Porsche AG чрез първично публично предлагане (IPO) по-късно тази година, заяви, че все още очаква предлагането на чипове да се подобри през второто полугодие.

Концернът отчете приходи от продажби в размер на 62,7 млрд. евро за първите три месеца на годината, което е с 0,6% повече спрямо същия период на 2021 г.

Volkswagen се сблъсква с проблеми и на китайския пазар, където редица градове въведоха нови блокади заради огнищата на коронавирус. В края на март компанията спря някои производствени линии в завода си в Шанхай поради затруднения при набавянето на нужните части.

Проблемите във веригите на доставка принудиха Volkswagen да отложи пазарния дебют на своя електромобил ID.5 с един месец до първата седмица на май. ID.5 се произвежда в завода на Volkswagen в Цвикау, където дейността на компанията беше временно преустановена поради затруднения в доставките, причинени от войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още