IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen спира производството в два германски завода заради кризата в Украйна

Руската инвазия прекъсва доставките на произведени в Украйна автомобилни кабели

18:16 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen ще спре дейността по сглобяване на автомобили в два от своите германски завода през тази седмица, след като руската инвазия в Украйна засегна доставките на компоненти, съобщава Automotive News Europe.

Производството на компактни електрически автомобили на марките VW, Audi и Cupra, изградени на платформата MEB, също ще бъде засегнато.

Най-големият европейски производител на леки коли преустановява своята дейност в Цвикау от вторник до петък, както и операциите в завода в Дрезден от сряда до петък, изтъква говорител на Volkswagen.

„Глобалната мрежа от доставчици на Volkswagen Group, която включва повече от 40 хил. доставчика, в това число и компании от Западна Украйна“, се казва в имейл, изпратен до Automotive News Europe. „Поради настоящата ситуация в този регион може да има смущения във веригата на доставки“, добавят от компанията.

Фабриката на Volkswagen в Цвикау произвежда електрическите VW ID.3, ID.4, ID.5, Audi Q4 e-tron и Cupra Born. Заводът в Дрезден изгражда също ID.3.

Към момента Цвикау е най-големият производствен център на германската група за електрически превозни средства. Почти 1200 електрически автомобила от различните марки на концерна излизат от производствените линии на съоръжението, според германския вестник Handelsblatt.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс заяви в петък, че автомобилният производител е създал работна група за оценка на възможните последици от кризата в Украйна върху компанията.

Volkswagen трябва да се бори и с въздействието от недостига на полупроводници върху производството, особено в завода си във Волфсбург, който изгражда популярния модел Golf.

Миналата година във Волфсбург бяха произведени 330 хил. автомобила по-малко, което представлява най-ниският производствен обем от 1958 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още