IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще удвои производството в САЩ в борба за по-голям дял

Компанията залага на агресивна експанзия на най-доходоносния пазар в света

14:05 | 04.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на автомобилната група Volkswagen Херберт Дийс разполага с ясна визия за бъдещето на компанията в САЩ.

„За нас Америка е възможност за стратегически растеж“, заяви той в сряда. "С оглед на войната в Украйна и новите ограничителни мерки в Китай заради коронавируса САЩ трябва да играят много по-важна роля за групата отпреди“, добавя германецът, цитиран от Automobilwoche.

Сега VW иска значително да разшири производството в Северна Америка.

„Обмисляме да разширим производствения капацитет там“, споделя Дийс, добавяйки: „Основният приоритет е увеличаване на производството в Чатануга".

Досега заводът на групата, където се очаква скоро да стартира монтажната дейност, свързана с електрическия ID.4 в допълнение към конвенционалните модели, е проектиран да произвежда до 200 хил. коли годишно.

„Първата стъпка ще бъде да се удвои капацитетът там“, посочва Дийс. 

Експанзията в САЩ се отнася главно до електрическите автомобили, подчертава той.

„Фокусът очевидно ще бъде върху електрическите превозни средства. Виждаме историческа възможност да спечелим пазарен дял там“, изтъква още ръководителят на групата.

Чатануга и ID Buzz?

В този завод може да бъде произведен и модел, за който VW възлага големи надежди относно завръщането си в САЩ - ID Buzz.

„Да, обмисляме да обособим производството на ID Buzz там“, признава Дийс пред Automobilwoche. „Но решение по темата все още няма“.

Дийс вече обяви няколко пъти, че вижда ID Buzz като идеалното превозно средство за пазара в САЩ, където оригиналният Bulli има култов статут. Ръководителят на американския бизнес на Volkswagen Скот Киог възприема E-Bulli като възможност за подобряване на имиджа на марката.

„Volkswagen трябва отново да се превърне в любима марка“, изтъква Киог.

Електрическият микробус ще се продава в САЩ от 2024 г., докато за Германия той ще е наличен още този септември.

Киог смята, че този автомобил трябва да се произвежда в САЩ.

Досега VW Commercial Vehicles няколко пъти сигнализира, че автомобилът ще слезе единствено от поточната линия в завода в Хановер, след което ще бъде изнасян за Америка.

Иначе VW вече разчита предимно на местно производство: 95% от превозните средства, които групата продава в САЩ, се произвеждат в Северна Америка.

Очаква се пазарният дял да нарасне двойно

Разширяването в Чатануга е част от амбициозния план за растеж, който Дийс следва за Северна Америка. За да се позиционира по-успешно в глобален план и също така да се намали зависимостта от Китай, бизнесът в САЩ трябва да расте силно.

"За да бъдем успешни там, се нуждаем от по-голям пазарен дял," посочва Дийс.

Целта е пазарният дял на групата да се удвои до над 10% от сегашните 4% до 2030 г. Разширяването на производството в Чатануга обаче няма да е достатъчно, за да се постигне това, признава Дийс.

"Обсъждаме по-нататъшни разширения", изтъква главният изпълнителен директор.

В допълнение към Чатануга, ще бъде обмислено и разширяване в Мексико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още