IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще инвестира до 30 млрд. евро във фабрики за батерии и суровини

Германският концерн възнамерява значително да увеличи дела на електрическите автомобили и затова инвестира сериозно в акумулаторни клетки

16:33 | 01.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen предвижда разходи до 30 млрд. евро за изграждането на планираните в Европа фабрики за акумулаторни клетки и за осигуряване на суровини за тях.

„Говорим за 25 до 30 млрд. евро... включително вертикалната верига за суровини, а не само за фабриките“, каза технологичният директор Томас Шмал в интервю, излъчено в сряда по време на конференцията Reuters Next.

Размерът на разходите зависи от моделите на партньорство, които групата ще сключи с инвеститорите през следващите месеци. Целта е разходите да се разделят наполовина. „Отворени сме да обсъдим модела“, добавя Шмал. За Volkswagen е важно да има достъп до технологията и да контролира времето, разходите и наличността, пояснява той.

VW изчислява инвестициите за всяко предприятие за съхранение на между 1 и 2 млрд. евро. Капацитетите варират от 40 до максимум 80 гигаватчаса - в зависимост от химията и енергозахранването. „Имаме някои естествени ограничения по отношение на наличието на комунални услуги, енергия и вода“, казва Шмал.

За да стане независим от азиатските доставчици, Volkswagen възнамерява да построи шест големи фабрики за батерии в Европа. С изключение на град Шелефтео в Швеция, където групата концентрира производството на първокласни клетки със специалиста по батерии Northvolt, и в Залцгитер недалеч от централата на групата в Долна Саксония - където партньор е Gotion Hightech от Китай, все още няма крайно решение за местоположенията на останалите заводи. 

Вероятно ще бъде построен завод в Испания, където е базирано дъщерното дружество на VW Seat. Източна Европа е вариант за четвърта фабрика за клетки. Германия също се надява на още един завод за акумулаторни клетки. На 9 декември Volkswagen възнамерява да приеме инвестиционния си план за следващите пет години, с който базираната във Волфсбург компания има за цел да изпревари Tesla и да стане водещ доставчик на електрически автомобили.

Шмал подчертава, че капацитетът на инсталациите за акумулаторни клетки е само част от уравнението. Volkswagen също така трябвало да осигури достатъчно суровини като литий и никел. Групата възнамерява да сключи партньорства и за тази цел. Очаква се те да бъдат обявени „след няколко седмици". За да осигури суровини, Volkswagen се стреми към комбинация от стратегии - включително възможна инвестиция в минна компания.

Целта е цялата производствена верига да бъде устойчива. За да бъде концернът максимално климатично неутрален най-късно до 2050 г., самото производство на електрически автомобили не е достатъчно. За това е необходим затворен цикъл - от устойчивото снабдяване с материали до производството на акумулаторни клетки, тяхното използване и живота на превозното средство до рециклирането му, пояснява още мениджърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още