IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen решава догодина къде ще строи четвъртата фабрика за батерии в Европа

Очаква се групата да избере страна от Източна Европа, като основните кандидати са Чехия, Словакия, Полша и Унгария

22:44 | 11.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen ще реши в рамките на следващата година в коя страна от Източна Европа ще построи завод на клетки за батерии, съобщава Ройтерс, цитирайки най-големия автомобилен концерн в Европа и втори в света по пазарен дял.

По-рано тази година групата очерта своите планове за изграждане на шест фабрики за клетки в Европа до 2030 г. с общ производствен капацитет от 240 гигаватчаса (ГВтч), с който ще покрие търсенето на батерии от страна на своите електрически превозни средства. 

В списъка със страни кандидати за изграждане на една от планираните фабрики на Volkswagen, попадат Чехия, Словакия, Полша и Унгария.

Очаква се съоръжението да бъде въведено в експлоатация през 2027 г.

Volkswagen заяви, че планира да вземе решение за местоположението на завода през първата половина на следващата година. Автомобилният производител посочи, че не бави решението си, след като чешкият министър на промишлеността Карел Хавличек заяви в понеделник, че правителството му е очаквало решение до края на годината.

„Както знаете, това, което трябва да се вземе предвид при подобно решение, са съответните условия на страната, икономическата среда, стратегията за електрическа мобилност и рамката за субсидиране“, изтъква говорител на концерна.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Херберт Дийс и Томас Шмал, технологичният директор на концерна, посетиха Чехия в понеделник, за да проследят работата на Skoda, която е част от групата, както и за да се запознаят отблизо с националната стратегия за електрификация.

Ръководителят на Skoda Томас Шефер заяви, че Чехия, родната страна на марката, би била идеалното място за "поне една" от фабриките за батерийни клетки на Volkswagen.

Seat, друга марка под шапката на Volkswagen, също предприе сериозни мерки за изграждането на завод за клетки, който ще бъде построен близо до фабриката ѝ в Марторел, Испания.

Volkswagen вече избра Германия и Швеция за първите две фабрики за клетки. Третото съоръжение се очаква да бъде изградено във Франция, Испания или Португалия и ще отвори врати до 2026 г., посочва Шмал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още