IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen призова ЕК да подкрепи производството на електромобили в Испания

Испанската марка SEAT ще участва в местен консорциум, който ще се фокусира върху производството на батерии и електрически превозни средства

17:49 | 05.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Херберт Дийс.<em> Снимка:&nbsp;Rolf Schulten/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Херберт Дийс. Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

Volkswagen Group, компанията майка на испанския автомобилен производител Seat, призова Брюксел да се ангажира твърдо с подкрепата на потенциален проект за производство на електромобили в Испания, заяви главният изпълнителен директор на германския концерн Херберт Дийс, цитиран от Ройтерс. 

Испанското правителство обяви в четвъртък (4 март), че ще използва средства от Европейския съюз (ЕС), за да създаде публично-частен консорциум заедно със Seat и енергийната компания Iberdrola, който ще изгради първата в страната фабрика за батерии за електрически превозни средства.

Миналата година Seat обяви, че обмисля да започне производството на електромобили в Испания от 2025 г., като добави, че ще се нуждае от публична подкрепа, докато конкурентите увеличават производството на автомобили с алтернативно задвижване в отговор на по-строгите регулации относно емисиите в ЕС.

Дийс посочи по време на конференция в завода на Seat в Марторел, близо до Барселона, че проектът ще включва и производството на батерии, като ще се възползва от средствата на ЕС, отпускани на страните за възстановяване от пандемията от коронавирус, подчертавайки, че е необходима още подкрепа.

„Надяваме се на готовността на Европейската комисия да позволи на този водещ проект, който е от историческо значение за Испания и Европа, да стане реалност“, изтъкна Дийс. „Успешната трансформация на испанската автомобилна индустрия ще зависи от ясния ангажимент на ЕК“, добави още той.

Като втори по големина производител на автомобили сред страните в Европа, Испания има потенциала да се превърне в своеобразен хъб за електрическата мобилност, заяви ръководителят на Volkswagen. Понастоящем електрическите автомобили с марка Seat се сглобяват в Германия и Словакия.

Председателят на Seat Уейн Грифитс заяви, че неговата компания търси съюз с Iberdrola, Telefonica и Caixabank, както и с други испански компании, за да постигне своите цели относно електрическата мобилност.

По време на конференцията в завода на Seat, испанският крал Фелипе VI заяви, че стратегията на неговата страна за разработване на електромобили е „необратима“ и че властите ще предоставят пълната си подкрепа на автомобилния сектор, който е отговорен за 8% от брутния вътрешен продукт на Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още