IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen призна, че може да се изтегли изцяло от Русия

Концернът ще трябва да преразгледа бизнес прогнозата си за настоящата година, ако проблемите с доставките от Украйна продължат още месец

20:24 | 15.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Войната в Украйна поставя голяма въпросителна пред оптимистичните прогнози на Volkswagen. Тъй като производството на кабелни снопове до голяма степен бе преустановено след нахлуването на Русия, базираната във Волфсбург група трябва да реорганизира източниците си на доставки. Ако производството в Украйна не бъде компенсирано от други страни в Източна Европа и Северна Африка в рамките на три до четири седмици, Volkswagen ще трябва да преразгледа бизнес прогнозата си за настоящата година, заяви главният изпълнителен директор на групата Херберт Дийс при представянето на финансовия резултат за 2021 г. във Волфсбург.

Заради затрудненията в Европа той обяви и временното преместване на производството на няколко десетки хиляди автомобила от Стария континент в Северна и Южна Америка и Китай. „При нормални обстоятелства щяхме да имаме всички основания да бъдем оптимисти за 2022 г.", каза Дийс.

Според него VW е постигнала добри финансови резултати, пандемията отслабва, а предлагането на полупроводници би трябвало да се подобрява постоянно през годината. „Войната в Украйна обаче постави под въпрос предишните ни прогнози", каза Дийс. След като удвои печалбата през миналата година, ръководството на VW досега очакваше продажбите да нараснат с 8-13%. Оперативната възвръщаемост се очаква да бъде между 7% и 8,5% (2021 г.: 7,7%). Долносаксонците поставят прогнозата в зависимост от по-нататъшния ход на войната в Украйна, по-специално от последиците за веригите за доставки и световната икономика като цяло.

Във връзка с евентуална експроприация на части от компанията като реакция на Русия на западните санкции Дийс заяви, че на компанията му може да ѝ се наложи изтегляне от страната. Volkswagen ще приложи всички санкции срещу Русия. Руският президент Владимир Путин трябва да бъде спрян, каза Дийс. Той определи стойността на активите на Volkswagen в Русия на 0,5% от баланса.

Въпреки сътресенията на пазара, предизвикани от войната в Украйна, Volkswagen се придържа към плановете си за листване на бизнеса със спортните автомобили на дъщерното си дружество Porsche, което разшири позицията си на най-печеливша марка на групата с оперативна възвръщаемост от 16,6% през миналата година. Финансовият директор Арно Анлиц заяви, че подготовката за частично първично публично предлагане през последното тримесечие продължава. Той добави, че е твърде рано да се мисли за възможните последици, ако войната продължи по-дълго. „Убедени сме, че потенциалното отделно листване на Porsche AG е логична следваща стъпка и би създало голяма стойност", подчерта Анлиц.

Porsche винаги е поддържало висока степен на независимост по време на интегрирането си във Volkswagen Group. Групата е решена да инвестира повече в бъдещи технологии, каза той. „Първичното публично предлагане на Porsche може да ни помогне да ускорим изпълнението на тази стратегия и да създадем допълнителна гъвкавост“, коментира той. Източници от концерна смятат, че е вероятно Volkswagen да се придържа към плановете си, дори ако фондовите пазари поемат към продължителен спад.

След като бъде преодоляна силната съпротива в компанията, никой няма да се откаже от проекта, казва вътрешен източник. Някои смятат, че първичното публично предлагане може да даде тласък на по-нататъшни отделяния или реорганизации в групата. „Възможно е да е началото", казва човек, запознат с дискусиите. Това вероятно ще открие нов потенциал за Volkswagen да повиши цената на акциите си, която намаля, след като компанията обяви плановете си за собствено производство на батерии преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още