IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen предизвиква Google със собствен софтуер за автономни коли

Концернът е уверен, че може да зададе нови стандарти по отношение на софтуера за автономни превозни средства, посочва шефът на Audi Маркус Дюсман

22:50 | 03.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen планира да разработи по-голямата част от софтуер, който ще се използва при автономни автомобили, заяви ръководителят на звеното на групата за луксозни автомобили Audi Маркус Дюсман, цитиран от Automotive News Europe.

Автомобилният производител не отхвърля идеята за съвместно сътрудничеството в някои области, споделя Дюсман, който освен главен изпълнителен директор на Audi, е член и на управителния съвет на VW, където отговаря за научните изследвания и разработките. 

„Но ние ще направим по-голямата част от софтуера сами в бъдеще“, посочва той по време на индустриално събитие.

На въпрос дали VW гледа на Google като на еталон в разработването на такъв тип софтуер Дюсман отговори, че иска разработката на VW да достигне най-малкото същото ниво.

Daimler и VW разработват собствени операционни системи за автономни автомобили, за да се уверят, че имат шанс да се конкурират с големите технологични компании като Apple и Amazon.

Въпреки призивите да се обедини с конкуренти, VW засега планира да работи самостоятелно, изтъквайки позицията си на втория по големина автомобилен производител в света по пазарен дял след Toyota.

Дюсман добави, че германският концерн е уверен, че може да зададе нови стандарти по отношение на софтуера за автономни превозни средства.

Ако други компании искат да се присъединят към тези стандарти, би било възможно те да го направят, допълни изпълнителният директор на Audi.

VW обедини своя софтуерен екип в новосформирано звено Car.Software.Org, в което работят около 5000 души, които разработват операционната система VW.OS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Bingomatic2
преди 3 години
Тия си подписаха смъртната присъда. Те Nokia, Siemens, Ericson и др. не можаха да бият Apple и Google в нещо далеч по-просто като мобилен телефон, сега някаква компания дето завива болтове щяла да пише супер сложен софтуер от който зависят човешки животи - буквално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още