IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen повиши прогнозата си за печалбата, подкрепен от своите премиум марки

Концернът успя да се договори за придобиването на Europcar, предлагайки оферта в размер на 2,9 млрд. евро за компанията за отдаване на коли под наем

13:45 | 29.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen AG повиши перспективата си за печалбата, след като силното представяне на нейните марки луксозни автомобили помогна да се ограничат последиците от глобалния недостиг на чипове, съобщава Bloomberg.

Най-големият европейски автомобилен концерн очаква оперативният марж да нарасне до 6-7,5%, повишавайки прогнозата си за втори път тази година. В същото време недостигът на полупроводници се очаква да засили своето негативно влияние върху автомобилната индустрия през втората половина на годината.

„Успешно ограничихме въздействието от проблемите при полупроводниците, въпреки че очакваме по-силно изразени ефекти през третото тримесечие“, заяви главният финансов директор Арно Антлиц. 

Volkswagen се присъединява към конкуренти, включително Daimler AG и Stellantis NV, които отчитат стабилни финансови резултати, отразявайки доброто управление на кризата с полупроводниците и продължаващите ограничения, свързани с коронавируса.

Стабилната печалба е в основната на финансирането на плановете на Volkswagen за постепенно премахване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене и въвеждането на софтуер, услуги за мобилност и функции, подпомагащи автономното шофиране.

Американският концерн Tesla Inc., който VW обеща да свали от първото място при продажбите на електромобили, също набира скорост с осем поредни тримесечия на печалба и маржове, които засенчват тези на конкурентите.

Коригираната оперативна печалба на Volkswagen в размер на 11,4 млрд. евро през първото полугодие надминава 10-те милиарда евро, отчетени от групата за същия период на 2019 г., преди да избухне пандемията.  Нетният паричен поток от автомобилния бизнес на концерна достига около 10,2 млрд. евро, осигурявайки на Volkswagen здрав финансов мускул за финансиране на различни видове инвестиции.

В същото време Volkswagen успя да се договори за придобиването на Europcar, предлагайки оферта в размер на 2,9 млрд. евро за компанията за отдаване на коли под наем. Германският концерн се обединява с Attestor Limited и Pon Holdings в консорциум по сделката.

Офертата оценява акциите на Europcar на по 0,50 евро, което е повече от цената на книжата при приключване на последната сесия, когато тя достигна 0,485 евро.

С офертата Volkswagen цели да се възползва от обширната международна мрежа на Europcar в повече от 140 страни, включително от автопарка на компанията от над 350 хил. превозни средства, като начин за продажба на доходоносни услуги за мобилност.

„Пазарът на мобилност се променя бързо, тъй като клиентите започват да изискват все повече нови и иновативни решения за мобилност при поискване, като модели за абонамент и споделяне“, посочва главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс.

Преди седмица компанията заяви, че заради недостига на полупроводници е изтрила шестцифрен брой автомобили, като спадът на печалбата може да стане по-изразителен през следващите месеци.

Недостигът допринесе за мудния пазарен дебют на електрическия SUV ID.4 в Китай, подклаждайки безпокойството относно дейността на компанията в нейния най-голям пазар.

През март автомобилният производител представи плановете си за изграждане на шест фабрики за батерии в Европа и разширяване на гамата електрически автомобили до около 50 вида до 2030 г.

Германската група е предвидила 73 млрд. евро за електрическа мобилност и цифрови услуги до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още