IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen не успя да се споразумее с германските собственици на дизели

Причината вероятно е била в настояването на адвокати на асоциацията за плащане в размер на 50 млн. евро

15:18 | 14.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Преговорите за извънсъдебно споразумение между Федералната асоциация на потребителите (vzbv) в Германия и Volkswagen засега се провалиха. Производителят на автомобили заяви в петък, че вече е било постигнато споразумение с асоциацията. Споразумението би имало обем от 830 милиона евро. При максимум 400 000 засегнати това би довело до средно обезщетение от 2000 евро за всеки клиент на VW, който се присъедини към колективния иск, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. 

След оповестяването на новината акциите поеха леко надолу и към 15 часа се търгуват с понижение от 0,68% до 171,36 евро за брой. 

Volkswagen заяви, че сделката се e провалила заради искания на адвокатите. „Адвокатите по съдебните спорове на Федералния център за консултиране на потребители настояваха до край на еднократно плащане в размер на 50 млн. евро", заяви говорител на VW. 

Юридическите съветници на потребителската асоциация никога не са предоставяли достатъчно конкретни доказателства за услугите, за които тези 50 милиона евро трябва да бъдат платени на адвокатите на ищците. „Те отказаха да преминат независим правен преглед на исканията си. На фона на това плащане без достатъчно конкретно доказателство за изпълнението или без правна причина е невъзможно за Volkswagen“, пояснява говорителят.

Ръководителят на vzbv Клаус Мюлер възнамерява да коментира преговорите за споразумение с VW следобед. Юристите на асоциацията са от кантора Russ Litigation – алианс на адвокатските кантори Dr. Stoll & Sauer и  Rogert & Ulbrich. 

Двете адвокатски кантори са сред водещите представители на клиентите на дизелови коли, които съдят VW. Въз основа на своята експертиза са били избрани от асоциацията на потребителите, за да защита при модела на колективния иск.

Същевременно обаче адвокатът Марко Роджър отрече пред Handelsblatt, че споразумението се е провалило поради исканията на адвокатите. „Това са само частични причини", каза Роджър. Поради клаузата за конфиденциалност, към която той все още се чувства обвързан, за разлика от VW, той не пожела да коментира допълнителните подробности.

Според информация на в. Handelsblatt е имало спор за уреждането на възможното споразумение. Засега не е ясно как може да се организира такава огромна процедура.

Към днешна дата не е окончателно изяснено колко искове всъщност са оправдани. Регистърът, който се поддържа от Министерството на правосъдието, трябва да бъде почистен от искове на ищци, които не управляват нито едно превозно средство с манипулирания двигател EA 189. Само тогава могат да бъдат обработени приблизително 400 000 дела, а това ще се изисква технологично решение, твърдят запознати.

В началото на януари VW и vzbv декларираха, че възнамеряват да договорят извънсъдебно споразумение, което да се ползва като модел за бъдещи искове. И двете страни тогава говореха за „общата цел на прагматично решение в интерес на клиентите". VW отдавна гледаше на подобно решение скептично.

След провала на преговорите за споразумение сега изглежда, че каквото и да е, решението е далеч във времето. „Съжаляваме, че съвместното изпълнение на споразумението, постигнато с vzbv, се провали поради неадекватни искания на правния съветник на асоциацията“, заяви говорител на VW. Сега се очаква спорът да бъде отнесен пред Висшия окръжен съд в Брауншвайг. 

През септември 2015 г., след тестове на властите и проучвания на анализатори в Съединените щати, Volkswagen призна за манипулации на стойностите на отработените газове на дизеловите автомобили. Софтуерът на някои двигатели е настроен така, че при действителна експлоатация на пътя се отделят значително повече токсични азотни оксиди (NOx), отколкото при тестове. Манипулациите в Съединените щати засегнаха около 600 000 клиенти на дизелови коли.

В Германия са продадени  2,6 милиона автомобила автомобила с манипулирания двигател EA 189, а в цяла Европа броят им е 8,5 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още