IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen и Microsoft ще разработват технологии за автономни коли

Софтуерното звено на германския концерн ще създаде съвместно с Microsoft облачна платформа, която ще опрости процесите по разработка на автономни технологии

12:06 | 11.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен производител Volkswagen AG (VW) и Microsoft Corp. разширяват сътрудничеството си, включвайки услугите на американския технологичен концерн за облачни технологии, с което целят ускоряване на реализирането на автономни превозни средства, съобщава Bloomberg. 

Новото софтуерно подразделение на VW ще създаде облачна платформа съвместно с Microsoft, която ще помогне за опростяване на процесите по разработка и ще позволи по-бързата интеграция на технологията в нейния автомобилен парк, посочват от германската компания.

„Като част от трансформацията на Volkswagen Group към доставчик на цифрова мобилност, ние непрекъснато се стремим към по-голяма ефективност при разработването на софтуер,“ изтъква Дирк Хилгенберг, ръководител на CarWoftware, организация под чадъра на VW.

Най-големият европейски автомобилен производител предвижда около 20 млрд. евро инвестиции в цифрови операции до 2025 г. и планира да увеличи дела на софтуера, който разработва в компанията, до 60% от сегашните 10 на сто.

За първи път VW  сключи сделка с Microsoft през 2018 г. за предоставяне на облачни изчислителни услуги за свързване на новите модели на концерна. Софтуерът е планиран да бъде внедрен в новите автомобили серийно производство на VW от 2022 г.

Microsoft успя да добави още един автомобилен производител сред своите партньори по-рано тази година, като инвестира в звеното на General Motors Co.  Cruise LLC. Основаната от Бил Гейтс технологична компания се състезава с Amazon.com Inc., която работи с VW върху индустриална облачна технология, която трябва да свърже фабриките на автомобилния производител.

В момента автомобилни производители като Daimler и VW работят върху собствените си операционни системи, така че да изключат IT гиганти като Apple, Google и Amazon от бизнеса с автомобилни данни. Volkswagen Group събра разработчици на софтуер от корпоративните марки като Audi, Porsche и Bentley в новосъздадения Car.Software.Org с около 5000 служители. Там те разработват операционната система VW.OS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още