IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber може да спечели инвестиция за 1 млрд. долара за автономните си коли

Сред потенциалните инвеститори е и Vision Fund на SoftBank

09:45 | 14.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Консорциум, който включва групата на SoftBank, води преговори на късен етап за инвестиране на 1 млрд. долара или повече в поделението на Uber Technologies Inc. за автономни автомобили – ход, който може да помогне на компанията за споделено пътуване да привлече повече инвеститори в рамките на очакваното първично публично предлагане (IPO), пише Wall Street Journal, като се позовава на свои източници.

При обсъжданите условия Vision Fund на SoftBank и други инвеститори, включително поне един неназован производител на автомобили, ще придобият миноритарен дял в подразделението при оценка от между 5 и 10 млрд. долара. Преговорите продължават и може  да се провалят, предупреждават източниците. Ако се осъществи сделка, тя може да бъде обявена през следващия месец.

За Uber споразумението би осигурило така необходимите пари в брой за амбициозното и скъпо начинание. То ще облекчи бъдещите ѝ задължения по финансирането, като същевременно ще му позволи да запази контрола върху поделението. През 2017 г. Uber изразходва около 750 млн. долара за развитие на автономното шофиране, преди да направи съкращения през 2018 г., твърдят хора, запознати с въпроса.

Привличането на автомобилни компании като инвеститори би помогнало на подразделението на Uber в задачата да разработи технологията, необходима за превръщането на автономните таксита в реалност. Този бизнес е все по-пренаселено поле. Както Alphabet Inc., чрез своята единица Waymo, така и General Motors чрез GM Cruise, вече осъществиха значителни инвестиции в автомобилите със самостоятелно управление. Фондът Vision на SoftBank притежава почти 20% от този бизнес на GM след инвестиция от 2,2 млрд. долара.

Uber се стреми към първоначално публично предлагане, което би могло да се случи през май или юни и да оцени стартъпа на до 120 млрд. долара според банкери. Компанията е склонна да сключи подобна сделка за поделението си за автономното шофиране, така че да може да рекламира стойността и перспективите за растеж пред потенциалните инвеститори.

Предпазливите заради сериозните загуби на поделението инвеститори са накарали главния изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи или да го отдели, или да търси външни инвестиции. Косровшахи посочи, че напълно подкрепя разработването на автомобили, които се управляват самостоятелно, въпреки разходите.

Uber сключи други инвестиционни сделки, които се считат за стратегически партньорства и са насочени към намаляване на разходите за разработките и загубата в поделението за автономни коли. През миналата година Toyota Motor Corp. обяви плановете си да инвестира около 500 млн. долара в Uber като част от споразумение за съвместна работа по автомобили, които се управляват автономно. Инвестициите на Toyota оценяват Uber на около 72 млрд. долара.

Подчертавайки предизвикателствата, свързани с разработването на автономен франчайзинг, един от самоходните автомобили на Uber удари и уби пешеходец в Темпе, Аризона, през миналата година. Месеци по-късно Uber затвори операциите си в Аризона и прибра собствените си превозни средства от пътищата в района на Сан Франциско, Питсбърг и Торонто, докато следователите разглеждат обстоятелствата при катастрофата в Аризона. В края на миналата година Uber пусна автомобилите си обратно в експлоатация.

През следващата седмица компанията официално ще започне своя процес по първично публично предлагане чрез провеждане на така наречената организационна среща в Сан Франциско, където ще разгледа подробностите по планираното си предлагане със своите банкери и адвокати. Освен това Uber ще проведе Ден на анализаторите през следващата седмица, като мениджърите ще се опитат да „продадат“ историята на компанията на анализаторите от Wall Street, които от своя страна ще създадат модели, които да помогнат на потенциалните инвеститори да оценят компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още