IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC и Samsung ще помагат на ЕС да си върне лидерското място при полупроводниците

Целта на блока е да намали зависимостта си от държави като Тайван, Южна Корея и САЩ по отношение на доставките на чипове

22:31 | 11.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) обмисля изграждането на модерно производствено съоръжение за полупроводници в рамките на Европа в опит да ограничи зависимостта си за доставки на тези компоненти от САЩ и Азия, съобщава Automotive News Europe.

ЕС проучва възможността да произвежда полупроводници с размери от 10 нанометра до евентуално 2 нанометра, споделят източници, запознати с дискусиите.

Целта е да се намали зависимостта на блока от държави като Тайван по отношение на доставките на чипове за поддържане на 5G безжичните системи, автомобилите и компютърните технологии. 

Тайванският концерн Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) и южнокорейската Samsung Electronics, две от най-големите имена в индустрията, произвеждащи някои от най-иновативните процесори в света, могат да участват в проекта на ЕС, но все още нищо не е решено, посочва служител на френското министерство по време на пресконференция.

Планът излиза в публичното пространство в момент, когато автомобилните производители се сблъскват с недостиг на полупроводници в глобален мащаб. Германският концерн Volkswagen Group спря производството на десетки хиляди автомобили заради проблема, докато конкурента Daimler заяви, че прави всичко възможно, за да сведе до минимум ефектите от ограничените доставки на автомобилни чипове. Въпреки че проблемът може да се окаже краткотраен, той подчертава зависимостта на Европа от набавяне на ключови технологии от страни като САЩ, Китай, Тайван и Южна Корея.

Опитите на ЕС за увеличаване на производството - ръководени отчасти от еврокомисаря за вътрешния пазар и услуги Тиери Брьотон - биха могли да включват модернизиране на съществуващо съоръжение или изграждане на ново, споделят източниците, добавяйки, че не е взето окончателно решение и срокът за осъществяване на проекта все още предстои да бъде определен.

През последните 20 години Европа драстично намали производството на полупроводници, като производителите на автомобилни чипове, като NXP Semiconductors и Infineon Technologies, предпочитат да поръчват компоненти от TSMC и други азиатски индустриални гиганти. Така блокът изгуби постепенно своята лидерска позиция в индустрията.

Проблемът възникна когато автомобилните концерни прекратиха производството през 2020 г. заради коронавируса, прекъсвайки поръчките за чипове. След като индустрията се върна на крака по-бързо от очакваното, нейните представители се сблъскаха с остър недостиг на чипове, които през това време бяха пренасочени към компаниите за потребителска електроника.

През изминалата година ЕС обяви цел да произвежда поне една пета от нужните по света чипове, без да конкретизира как точно възнамерява да постигне това.

 „Без автономен европейски капацитет за микроелектроника не може да има европейски цифров суверенитет“, изтъква Бретон, добавяйки, че в момента Европа представлява по-малко от 10 процента от световното производство на процесори и друга микроелектроника.

За да постигне тези цели, ЕК заяви, че ще обособи европейски алианс по микроелектроника, който вероятно ще включва големите европейски производители на чипове, а вероятно и автомобилните концерни и телекомуникационните компании. Обединението трябва да бъде официално представено в края на първото тримесечие на годината.

Плановете на Европа за реинвестиране в производството на чипове може да се окажат твърде закъснели, тъй като Китай, Япония и САЩ се опитват да увеличат или да възстановят своите позиции при полупроводниците. В крайна сметка всички изостават от лидерите в индустрията Samsung и особено от TSMC, който обявиха капиталови разходи в размер на 28 млрд. долара за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още