IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla започна сервизна акция заради софтуерен проблем при 12 хил. автомобила

Проверката е свързана със системата за подпомагане на водача, която беше актуализирана през октомври

13:57 | 03.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Tesla Inc. започна сервизна акция в САЩ, която засяга близо 12 000 електромобила, пуснати в продажба от 2017 г., заради софтуерна грешка, при която системата за подпомагане на водача (FSD) сигнализира без основание за челен сблъсък или се задейства опцията за аварийно спиране, съобщава Ройтерс, цитирайки Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA). 

Tesla заяви, че проверката на 11 704 превозни средства Model S, X, 3 и Y следва актуализация на софтуера на FSD в електромобилите, извършена на 23 октомври. Ден след това компанията започна да получава оплаквания от потребителите за фалшиви предупреждения за челен сблъсък от страна на системата.

FSD е усъвършенствана система за подпомагане на водача, която предлага частична автономност при управление на превозното средство, като Tesla изрично предупреди, че тя не осигурява пълна автоматизация на шофирането.

Според NHTSA Tesla е деинсталирала бета версията 10.3 на FSD след множеството сигнали на клиентите за неверни предупреждения. Агенцията подчертава, че ще продължи да следи ситуацията, за да гарантира, че всички дефекти около безопасността на превозните средства ще бъдат отстранени.

От Tesla посочват, че проблемът е предизвикан от прекъсване на софтуерната комуникация между два бордови чипа.

Ако системата за автоматично аварийно спиране неочаквано се активира по време на шофиране, това може да повиши риска от сблъсък с автомобил, който се намира непосредствено зад електромобил на Tesla, предупреждават от компанията.

След съобщенията от 24 октомври Tesla заяви, че е отменила актуализацията на FSD. Същия ден главният изпълнителен директор на концерна Илон Мъск написа в Twitter, че временно Tesla ще се върне към версията 10.2 на FSD.

През август NHTSA започна официална проверка за безопасността на системата на Tesla, която засяга 765 000 превозни средства в САЩ, след поредица от катастрофи, в които участват модели на Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още