IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla заменя радара от своите електромобили за Северна Америка с камери

Автомобилите, които ще бъдат доставени на клиентите на компанията през май, вече ще бъдат оборудвани единствено с камери, необходими за работата на Autopilot

12:28 | 26.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилите Model 3 и Model Y, изградени за Северна Америка и доставени през май, вече няма да бъдат оборудвани с радар, съобщава Bloomberg, позовавайки се на актуализация в сайта на американският производител на електрически автомобили Tesla Inc. 

По време на представянето на тримесечния отчет през април главният изпълнителен директор на концерна Илон Мъск определи радара като една от последните „патерици“, които Tesla иска да премахне в стремежа си към пълна автономия по време на шофиране. Мъск е известен противник на технологията лайдар, която борави с лазерни сензори за „разчитане“ на околната среда. В същото време той се ангажира да премахне рада от оборудването на своите електромобили, разчитайки единствено на камерите. Досега сензорният пакет на Tesla разчиташе на радар и осем камери.

„Продължаваме прехода към Tesla Vision, нашата система Autopilot, базирана на камери“, споделя компанията на своя сайт. „Започвайки с доставките през май 2021 г., Model 3 и Model Y, разработени за северноамериканския пазар, вече няма да бъдат оборудвани с радари. Вместо това те ще бъдат първите превозни средства на Tesla, които ще разчитат на камери и обработката на данни чрез изкуствени невронни мрежи, за да предоставят Autopilot, пълно самоуправление и някои функции за активна безопасност“, добавят от Tesla.

Решението на концерна е свързано с нарастващия регулаторен натиск в САЩ по отношение на Autopilot, след като стартира разследване на катастрофа с участието на автомобил Tesla в Тексас, в която загинаха двама мъже. От производителя са категорични, че системата Autopilot не е довела до катастрофата, а предварителният доклад на Националния съвет за безопасност на транспорта (NTSB) сочи, че шофьорът е бил зад волана, когато е напускал дома си.

Въпреки че през последните няколко години Мъск изтъква, че автомобилите Tesla ще осигурят пето ниво на автономност, при което няма да е необходима човешка намеса по време на движение, в момента водачите на електромобилите са длъжни да държат ръце върху воланите, докато използват Autopilot.

Според редица клиенти на компанията услугата Autopilot се подобрява с времето, тъй като Tesla продължава да пуска нови актуализации на софтуера. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още