IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla ще продаде акции на стойност около 500 млн. долара

Компанията ще използва средствата за финансиране на високите разходи, свързани с нови скъпи проекти

19:37 | 13.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производителят на електрически автомобили Tesla обяви днес, че възнамерява да предложи при пазарни и други условия 2,1 млн. допълнителни обикновени акции, в опит да набере около 500 млн. долара при вторично публично предлагане.

В допълнение Tesla възнамерява да предостави на банките поематели 30-дневна опция за купуване на допълнителни обикновени акции за до 75 млн. долара. 



С получените от вторичното публично предлагане средства компанията трябва да финансира високите си разходи, свързани с нови проекти, като Model 3 и фабриката за батерии в Невада, обяви още Tesla Motors Inc. Това ще е първото предлагане на акции за базираната в Пало Алто, Калифорния, компания от май 2013 г. насам.

Водещи поематели на продажбата са Goldman Sachs и Morgan Stanley, а те ще се подпомагат от JPM, DB, BofA, Merrill Lynch и Wells Fargo Securities.

Продажбата на акции се случва в момент, в който акциите на концерна вече загубиха 17 на сто от своя връх през юли. Инвеститорите очевидно приемат добре новината, защото в началото на сесията книжата поскъпват с 1,4 на сто до 241,50 долара.

Tesla инвестира много пари в различни инициативи, като джипа Model X, който трябва да се появи на пазара през това тримесечие. Фабриката за батерии в Невада трябва да отвори врати през 2016 г.

Заради високите инвестиции в бъдещи проекти през август производителят отчете трикратно по-висока нетна загуба за второто тримесечие, отколкото преди година. На коригирана основа загубата е 61 млн. долара, или 48 цента на акция. Тя се оказа по-висока от очакваните от анализаторите 60 цента на акция. Приходите нараснаха с 24 на сто до 955 млн. долара.

Самият изпълнителен директор на компанията Елън Мъск възнамерява да придобие в хода на вторичното предлагане акции на стойност 200 млн. долара. С това той увеличава своето участие, което според FactSet възлиза на 6,74 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още