IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla ще прати повечето си служители в САЩ по домовете

Компанията може да поддържа минимални дейности в завода си, но не и да произвежда автомобили

09:48 | 19.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Tesla ще прати повечето си служители в САЩ по домовете

Американският пионер в сферата на електрическите автомобили Tesla трябва да изпрати по-голямата част от служителите си в Калифорния по домовете им. След като първоначално игнорира инструкциите на щата да прекрати всички несъществени дейности поради пандемията COVID-19, компанията на Илон Мъск бе призована от окръжните шерифи да свие работната сила от 10 000 до 2500 служители. Производството на автомобили не е класифицирано като жизненоважно и поради това нарушава правилата на Калифорния. Независимо от това, на компанията беше разрешено да продължи да работи при минимална експлоатация.

Според директивата компанията може да продължи да осъществява „основни минимални операции“.

Сержант Рей Кели, който отговаря за връзките с обществеността на шерифството на окръг Аламеда, заяви пред BuzzFeed News, че компанията ще работи с една четвърт от типичната си работна сила, отбелязвайки, че комуникациите между неговия офис и компанията са били „положителни“.

„Те ме увериха в телефонен разговор, че ще направят намаление от около 10 000 души на 2500 души“, каза той. „Окръгът е много чувствителен към това, с което се занимават“, допълни Кели.

Във вторник жителите на шест области в района на Залива получиха нареждане да се подслонят на място или да останат у дома, а на много предприятия бе наредено да бъдат затворени. Докато на „основните“ бизнеси - включително хранителни магазини, аптеки и бензиностанции, бе позволено да останат отворени, първоначално не беше ясно дали фабриката на Tesla попада в тази категория.

Компанията продължи производствените операции до сряда.

Работник във фабриката, който разговаря с BuzzFeed News преди новината за намалението на броя служители в сряда и пожелал да остане анонимен, постави под въпрос това решение. 

„Тesla е като гореща кутия", казва той. „Хиляди работят в тази среда - ако няколко се заразят, колко лесно може да се разпространи това?“, пита той.

 Въпреки че окръг Аламеда счете завода на Tesla за „несъществен бизнес“ във вторник следобед, разрешението да „поддържа минимални основни операции“, както бе определено от властите, ще му позволи да извършва дейности, които според компанията „поддържат стойността на инвентара на бизнеса, гарантират сигурност, процеса на приходи за заплатите“ и други свързани функции. Говорител на службата за обществено здравеопазване на окръг Аламеда отказа да коментира дали производството на автомобилите се вписва в една от тези категории.

В последващо обаждане по телефона в сряда Кели заяви пред BuzzFeed News, че „производството на автомобили" не се счита за съществено. Ако се установи, че компанията произвежда автомобили, окръгът ще предприеме действия, за да приведе фабриката в съответствие със закона, каза той.

„[Производството на автомобили] нарушава нашия здравен закон и ние ги молим да преминат към основни минимални функции“, каза той.

В имейл до цялата компания, изпратен до работниците на Tesla в сряда сутринта, Валери Уъркман, вътрешният съветник на Tesla, заяви на служителите, че компанията ще работи със служители от подразделения, включително „групи за производство, обслужване, доставки, тестване и поддръжка“. В имейла, който е бил видян от BuzzFeed News и за първи път докладван от San Francisco Chronicle, е отбелязано, че служителите, които не се чувстват добре, трябва да останат у дома и да „използват [платен отпуск]“.

„Ако имате малко отпуска, можете да заемете до 80 часа (2 седмици), след като изчерпате баланса си“, пише тя. Онези, които са изчерпали платения си отпуск, след това могат да си вземат неплатен отпуск, казва тя по-късно, като отбеляза, че „няма да има дисциплинарни действия за неприсъствие, основани на здравето или невъзможност за идване на работа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още