IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla продължава да владее американския пазар на електромобили

Model 3 оглавява продажбите на електромобили в Испания, Швеция и Дания

12:20 | 07.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американският пазар на електромобили се радва на особено голямо раздвижване през първото тримесечие. Моделите Chevy Bolt и Audi e-tron отчетоха рекордни резултати, докато Ford Mustang Mach-E се появи на пазара с гръм и трясък. В същото време обаче Tesla продължава да владее пазара със своите електромобили Model Y и Model 3, пише Clean Technica.

През първото тримесечие лидер на пазара на електрически превозни средства в САЩ е Model Y на Tesla с 48 354 продадени автомобила. Той е следван от Model 3 с 26 983 продажби.

Доминацията на Tesla тук е впечатляваща, като се има предвид, че електромобилите на концерна са окупирали първите две места с общи продажби от над 75 хил. броя. Това е повече от общите продажби на останалите електромобили в класацията.

US US

Разликата с третия в подреждането е впечатляваща. Chevy Bolt може да се похвали с 9025 продадени броя, като заедно с четвъртия - Ford Mustang Mach-E (6614 броя), не успяват да достигнат продажбите на втория Model 3.

Пети е моделът на марката за луксозни автомобили на Volkswagen Audi e-tron с 4324 продажби. Той е следван от Nissan Leaf, където продажбите достигат 2925 броя. Седми е Porsche Taycan, друг електромобил от групата на VW. Продажбите на този електрически автомобил достигат 2008 броя.

Следва рязък спад в обема на продажбите при следващите позиции. Осмото и деветото място принадлежат на Model S и Model X на Tesla, където продажбите достигат по 505 броя.

Набиращият популярност в Европа Volkswagen ID.4 е десети с 474 продадени автомобила. Последните две позиции са за BMW i3 и VW e-Golf, които отчитат продажби в размер съответно на 340 броя и едва 22 броя.

В Европа

Продажбите на електрически превозни средства в Швеция, Испания, Дания и Ирландия през първото тримесечие на годината са доминирани от няколко модела, като Model 3 на Tesla владее три от четирите пазара, съобщава Clean Technica.

В Швеция Model 3 води през първото тримесечие с 1357 продадени автомобила. На второ място се нарежда Kia Niro със 717 продажби, следван от Polestar 2 с 430 продадени превозни средства, Nissan LEAF с 393 броя и Audi e-tron – с 316 броя. Електромобилът на Volkswagen ID.3 заема шесто място с 305 продажби. Новият ID.4 се нарежда едва на 11-о място. Популярният в цяла Европа Renault Zoe е седми с продадени 185 броя.

Model 3 е лидер и в Испания, един от най-големите автомобилни пазари в Европа и втори по големина за сегмента на електромобилите. Превозното средство на Tesla е следвано от Renault Zoe и Peugeot e-208. На четвърто място е Kia Niro. Пета позиция принадлежи на Peugeot e-2008. Nissan Leaf достига шесто място.

Швеция Швеция

По отношение на марките Tesla изостава в Испания от Renault като държи 13% от пазара срещу 15 на сто за френския концерн.

В Дания лидер при моделите отново е Tesla Model 3 с продадени 573 броя. Второ и трето място принадлежат на автомобили на Volkswagen - ID.4 и ID.3, чиито продажби достигат съответно 451 броя и 258 броя. Kia Niro достига четвърта позиция с 210 продажби, следван от Renault Zoe (169) и Hyundai Kona (156).

При марките лидер в Дания е Volkswagen с дял от 25% срещу 19 на сто за Tesla.

На пазара за електромобили в Ирландия изненадващият победител е Nissan Leaf с 455 продажби. Автомобилът на японския концерн успява да победи конкуренцията в лицето на VW ID.4 (411), VW ID.3 (379) и Tesla Model 3 (326). След тях се нареждат Kia Niro (270), Hyundai Kona (197) и Renault Zoe (129).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още