IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla понижи цената на Model S Long Range под 70 хил. долара

Намалението е второ за седана от висок клас в рамките на тази седмица, след като във вторник компанията на Илон Мъск редуцира цената му с 4% до 71 990 долара

09:18 | 15.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc намали цената на своя седан Model S Long Range в САЩ на 69 420 долара, показва уебсайтът на концерна след туит на главния изпълнителен директор Илон Мъск, с който милиардерът отбелязва промяната.

Намалението е второ в рамките на тази седмица за седана от висок клас, след като във вторник (13 октомври) Tesla понижи цената с 4% до 71 990 долара, съобщава Bloomberg.

Компанията също така намали с 3% цената на Model S в Китай, където преди това направи същото със своя седан Model 3. 

Началната цена за Model S сега е хиляда пъти по-висока от станалите популярни чифт червени сатенени шорти, които Tesla пусна в продажба през юли за 69,420 долара, за да се подиграе на всички свои бивши инвеститори.

Tesla представи своя Model S през 2012 г., но през последните години колата се сблъска със силната конкуренция на по-евтиния Model 3, предназначен за масовия пазар, който беше пуснат в продажба през 2017 г., чиято цена в момента започва от 37 990 долара.

Model S представлява само около 5% от обема на продажбите на Tesla, посочва анализатор от Credit Suisse в бележка до клиентите.

Анализаторът заяви, че намалението на цената на Model S вероятно е в отговор на ценовото редуциране на електрическия автомобил на стартъпа Lucid Motors, който пусна в продажба своя луксозен седан Air с начална цена от 69 900 долара. Цената включва и данъчен кредит от страна на правителството на САЩ за електрически превозни средства в размер на 7500 долара, за който превозните средства на Tesla вече не отговарят на условията.

Решението на Tesla отново да понижи цените е свързано и с цялостното засилване на конкуренцията на пазара за електромобили, като все повече концерни решават да пуснат свои електрически модели.

Германският производител на Mercedes-Benz Daimler AG планира да представи електрическа версия на своя луксозен седан Mercedes-Benz S EQS през следващата година. Анализаторите очакват моделът да бъде значително по-скъп от Model S на Tesla, като последната версия на бензиновия S-клас се продава на дребно на стойност над 100 000 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още