IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla изтрива над 200 млрд. долара от оценката си за седмица

Пазарната капитализация на най-скъпия автомобилен производител е напът да падне под прага от 1 трлн. долара

16:26 | 10.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на Tesla Илон Мъск. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Ръководителят на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на американския автомобилен концерн Tesla Inc. поевтиняват с 1,6% в часовете преди старта на редовната сесия, продължавайки тридневната серия на ценови спад, с което пазарната капитализация на компанията изтрива над 200 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

От края на сесията в четвъртък (4 ноември) стойността на книжата на най-големия производител на електромобили в света по пазарен дял се е свила с близо 17 на сто, тъй като настроенията сред инвеститорите бяха помрачени след серия от негативни медийни заглавия.

тесла тесла

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск предизвика масирана разпродажбата по-рано тази седмица, след като попита през уикенда своите последователи в Twitter дали трябва да продаде 10% от дела си в компанията. След това се появи и информация в изданието Insider, която посочва, че според Майкъл Бъри, инвеститор, станал прочут с филма The Big Short, Мъск може да продаде акции, за да покрие личните си дългове.

Към 14:24 ч. българско време книжата на Tesla се търгуват на борсата в Ню Йорк при спад в цената от 1,5 на сто до 1009 долара за дял. Фючърсите върху широкия индекс S&P 500 и технологичния измерител Nasdaq Compsite отчитат спадове съответно от 0,3% и 0,5 на сто, докато инвеститорите чакат ключовите данни за инфлацията в САЩ.

тесла2 тесла2

Бързото понижение в стойността на акциите на Tesla се случва, след като компанията успя да премине границата от 1 трлн. долара в края на октомври. Въпреки спадовете през последните дни цената на книжата на компанията нараства със 143% от началото на годината, което превръща Tesla в един от най-добре представящите се компоненти в рамките на S&P 500.

По отношение на състоянието на Илон Мъск предприемачът губи 50 млрд. долара от началото на седмицата до тази сутрин, отбелязвайки най-големият двудневен спад в богатството сред милиардерите на Bloomberg Billionaires Index след този на Джеф Безос с 36 млрд. долара след развода му с Маккензи Скот през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още