IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla изгражда център за съхранение на данни в Китай

Концернът се подготвя за очакваната забрана за прехвърляне на данни от неговите превозни средства извън рамките на азиатската страна

11:39 | 26.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Tesla изгражда нов център за съхранение на данни в континентален Китай в отговор на очакваното въвеждане на регулации от страна на Пекин за предотвратяване на трансфер на чувствителна информация извън пределите на страната, съобщава Nikkei Asia Review.

Компанията на Илон Мъск планира да разширява центъра на етапи, така че обектът да съхранява всички данни, генерирани от нейните електромобили, продавани в Китай. 

Китайските власти публикуваха по-рано този месец проект от правила относно защитата на данните, събирани от превозните средства. Предложените регулации се основават на китайския закон за интернет сигурността.

Предложението би ограничило значително трансфера на данни отвъд граница, включително обема на трафика, проследяването на превозните средства и изображенията, направени чрез камерите. Подозира се, че мерките са изготвени с фокус именно върху Tesla, тъй като американската компания продължава да затвърждава присъствието си на китайския пазар.

В съобщение, публикувано в Weibo Tesla засяга и подготвяните правила от Пекин, изтъквайки, че компанията „силно подкрепя“ въвеждането на индустриални стандарти.

Tesla избра Шанхай за изграждането на първата си фабрика извън САЩ, която беше въведена в експлоатация в края на 2019 г. Обособяването на местно производство позволи на концерна да ограничи разходите и да понижи цените на продаваните в страната електромобили.

В резултат на това продажбите на Tesla в Китай процъфтяват. През първото тримесечие автомобилният производител успя да достави приблизително 69 000 електромобила, което представлява почти четирикратно увеличение на продажбите спрямо година преди това.

Тъй като Tesla увеличава своето влияние на китайския пазар, напрежението между компанията и местните власти започва да нараства, помрачавайки бизнеса на компанията.

Миналата седмица Китай блокира достъпа на електромобилите на концерна до някои държавни служби поради опасения за националната сигурност. През март китайските военни забраниха на превозните средства на Tesla да влизат във военни жилищни комплекси поради същата причина. Заповедта, издадена от военните, съветва собствениците на Tesla да паркират автомобилите си извън военни имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още