IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tata Motors отчете печалба за четвъртото тримесечие въпреки проблемите с COVID

Силното представяне на Jaguar Land Rover в Северна Америка и Китай подкрепя продажбите на индийския концерн

20:02 | 18.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Индийският собственик на Jaguar Land Rover Tata Motors Ltd. отчете печалба преди лихви и данъци за четвъртото тримесечие на фискалната ѝ година, тъй като възстановяването на китайското търсене подкрепя продажбите на луксозните спортни автомобили и SUV моделите на автомобилния производител, съобщава Bloomberg.

Tata Motors отчете печалба преди лихви и данъци за четвъртото тримесечие в размер на 57 млрд. рупии (23 млн. долара), възстановявайки се по този начин от загуба от 65 млрд. рупии година по-рано. Приходите на концерна скачат с 42%, надминавайки пазарните прогнози. 

Подобряването на продажбите на JLR е от решаващо значение за базираната в Мумбай Tata, тъй като индийският бизнес на групата е силно помрачен от избухването на коронавируса. Наложените от правителството блокади принудиха търговските обекти да затворят и спряха производствените линии на фабриките.

„Въпреки че търсенето остава силно, ситуацията с предлагането през следващите няколко месеца вероятно ще бъде повлияна неблагоприятно от прекъсванията заради блокадите срещу COVID-19 в Индия и недостига на полупроводници в глобален план“, се казва в изявление на Tata.

JLR отчете печалба преди лихви и данъци от 534 млн. паунда през тримесечието, след като продаде с 12% повече автомобили през разглеждания период. Търсенето в Китай се увеличава над два пъти, докато продажбите в Северна Америка растат с 10 на сто.

В търсене на чипове

Въпреки добрия отчет JLR е силно ограничен заради недостига на полупроводници, който принуди концерна да спре производството в своите заводи в Кесъл Бромич и Хейлууд. Компанията заяви, че работи с доставчици за разрешаване на проблема и потвърди целите си за паричен поток и маржа на оперативната печалба.

Главният изпълнителен директор на JLR Тиери Болор очерта плановете на производителя за намаляване на разходите с 2,5 млрд. паунда и ограничаване на броя на персонала с 2 хил. души, като същевременно се ускори електрификацията.

Tata заяви, че нейните собствени операции ще покажат „относително слабо” представяне през текущото тримесечие, тъй като новата вълна на Covid-19 пречи на производството, като увеличението на цените на суровините допълнително усложнява ситуацията.

Концернът очаква постепенно подобрение по-късно през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още