IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвместно предприятие на Volvo получи разрешение за тестване на автономни коли

Тестът ще включва присъствието на професионален шофьор в автомобил на Volvo, който ще ускори до 80 км/ч без ръчна манипулация на волана

20:23 | 28.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Снимки: Ройтерс

Съвместното дружество на Volvo Cars и Veoneer Zenuity е получило разрешение за тестване на своя софтуер за автономни коли по магистралите в Швеция, съобщава Ройтерс. 

Софтуерът за автономно шофиране от Ниво 4 ще бъде тестван в автомобил с марка Volvo от професионален шофьор без да се изисква ръчна манипулация на волана с максимална скорост от 80 км/ч, посочват от Veoneer, шведска технологична компания, която си партнира с автомобилния концерн при разработването на тази технология.

Идеята на съвместното предприятие е то да бъде в крак в тенденциите, засягащи по-големите конкуренти при надпреварата за създаване на максимално независимо, автономно превозно средство.

За момента американските компании са лидери в тази сфера, като притежаваната от Google Waymo успя да се сдобие през изминалата година с разрешение за комерсиално използване на автономните пътувания по пътищата в Калифорния.

Подкрепяната от General Motors Cruise обяви, че се подготвя да внедри автомобил с автономно управление без ръчен контрол, докато BMW и Audi също са осигурили лицензии за тестване на свои прототипи.

Zenuity вече провежда някои тестове в Швеция, след като през миналата година Volvo спечели разрешение за тестване на тази технология, като изискването беше автомобилът да не ускорява над 60 км/ч.

Zenuity, която беше създадена от Volvo и Veoneer през 2017 г., се очаква да пусне в продажба първите си продукти до през 2019 г.

От друга страна плановете на шведския концерн, който беше придобит от китайската Geely, включват създаване на автономни автомобили, които да бъдат достъпни на пазара някъде след 2021 г., като до 2025 г. продажбите на този тип превозни средства трябва да достигнат една трета от общите продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още