IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните продажби на Volkswagen се свиват до 10-годишно дъно през 2021 г.

Нахлуването на Русия в Украйна задълбочава проблема с доставките на част от необходимите за производството суровини, предупреждава германската група

13:04 | 15.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалните продажби на германския автоконцерн Volkswagen Group за 2021 г. са се понижили до 10-годишно дъно, помрачени от продължаващия дефицит на полупроводници. Проблемът с недостига на компоненти ощетява групата с около 2 млн. броя потенциални продажби на автомобили през миналата година, съобщава Automotive News Europe.

Компанията предупреди, че продължаващите прекъсвания при доставките, високите цени на суровините и конфликтът между Русия и Украйна могат да засегнат растежа ѝ през 2022 г.

Според Volkswagen волатилността на пазарите на суровини и материали може да продължи до 2026 г. 

Най-големият производител на леки коли в Европа заяви, че проблемите с доставките на части и суровини са се задълбочили след нахлуването на Русия в Украйна, което доведе до покачване на цените на метали, ключови за производството на автомобили, като никел и паладий.

Въпреки това компанията отчете ръст на приходите на всички основни пазари през 2021 г., включително в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Volkswagen обяви, че пазарният му дял в Китай през 2021 г. е нараснал до 16 процента, като концернът е имал възможност да продаде още повече превозни средства, но е бил възпрепятстван заради продължаващия недостиг на полупроводници.

Едноименната марка на групата се върна към печалба в Северна и Южна Америка, съобщиха от Volkswagen.

Глобалните продажби на групата се свиват с 6,3 на сто до 10-годишно дъно от 8,6 милиона броя през 2021 г. поради недостига на компоненти.

В същото време оперативната печалба за миналата година все пак нараства двойно до 19,3 млрд. евро въпреки спада при доставките.

Поглеждайки напред, Volkswagen очаква увеличение на продажбите с 5-10% и ръст на приходите с 8-13 на сто за 2022 г. въпреки продължаващите проблеми при доставките.

Влиянието на войната в Украйна

Volkswagen разполага с производствен център в Калуга, Русия, както и търговски звена и финансов бизнес. Според компанията дейността ѝ в страната може да бъде нарушена заради наложените от Запада санкции срещу Москва. Групата не разполага с дъщерни дружества или други инвестиции в Украйна.

В Западна Европа марките VW, Audi, Porsche и Skoda на VW Group бяха принудени да редуцират производството поради недостига на компоненти, особено на произведени в Украйна кабели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още