IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis цели да удвои приходите си до 300 млрд. евро до 2030 г.

Компанията създава работна група, която да отговаря за санкциите срещу Русия и да следи персонала в Украйна

17:51 | 01.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Автомобилният концерн Stellantis обяви във вторник, че си е поставил за цел да удвои приходите си до 300 млрд. евро до 2030 г. и да поддържа високи маржове на печалбата, докато дава тласък на представянето на електрически версии на автомобилите си, печелившите SUV модели на Jeep и пикапите RAM, съобщава Ройтерс.

Четвъртият по големина производител на автомобили в света заяви, че цели да има 75 модела електрически автомобили на батерии на пазара и да продава 5 млн. електрически модела годишно до 2030 г.

Stellantis каза още, че ще преследва „слабо зависим от активи“ модел за бизнеса си в Китай, за да намали фиксираните разходи. Компанията очаква електрическите превозни средства да формират 100% от продажбите ѝ в Европа и 50% от продажбите в САЩ до 2030 г.

Концернът каза още, че цели да намали въглеродните си емисии с 50% спрямо 2021 г. до началото на следващото десетилетие.

Производителят очаква да постигне целта си от синергии за 5 млрд. евро от сливането до края на 2024 г., една година по-рано от предишната цел. Компанията бе създадена от сливане на Fiat Chrysler и Peugeot.

Stellantis заяви, че очаква 30% от продажбите да бъдат онлайн до 2030 г., а приходите от продажби от луксозни и премиум автомобили ще се увеличат 4 пъти дотогава.

По-рано през деня главният изпълнителен директор Карлос Таварес обяви създаването на работна група, която да отговаря за санкциите срещу Русия и да следи персонала в Украйна.

Таварес заяви, че бизнесът на Stellantis в Русия представлява около 20 млн. евро по отношение на резултатите и че персоналът в Украйна за момента е в безопасност.

Водещи производители на автомобили, авиолинии и банки ограничиха доставките си, сложиха край на партньорства и осъдиха действията на Русия срещу Украйна.

Таварес заяви, че се надява много скоро да може да обяви сделка с италианското правителство за завод за батерии, който групата иска да построи в страната, след като миналия месец Рим обеща да го подкрепи със стимули за 369 млн. евро.

Заводът за батерии в Термоли, Южна Италия, ще бъде третият на Stellantis в Европа след предишни обявени във Франция и Германия и ще бъде преустроен от съществуваща фабрика за двигатели с вътрешно горене.

Таварес каза, че не очаква глобалният недостиг на полупроводници, който засегна производството в цял свят, да приключи през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още