IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира наказателно дело срещу бившия финансов директор на Continental

Прокуратурата в Хановер разследва Волфганг Шефер и бившите членове на борда на директорите на Continental Елмар Дегенхарт и Хосе Авила заради "Дизелгейт"

17:13 | 19.11.21 г.
<p>
	Бившият главен финансов директор на германския доставчик на автомобилни компоненти Continental AG Волфганг Шефер. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Бившият главен финансов директор на германския доставчик на автомобилни компоненти Continental AG Волфганг Шефер. Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият главен финансов директор на германския доставчик на автомобилни компоненти Continental AG Волфганг Шефер, чийто договор беше внезапно прекратен по-рано тази седмица, и други двама бивши ръководители на концерна са сред заподозрените, които германските прокурори разследват за участие в скандала с манипулиране на данните за изгорелите газове от дизеловите автомобили на групата Volkswagen AG, известен като „Дизелгейт“, съобщава Bloomberg.

Разследването срещу Шефер, както и срещу бившите членове на борда на директорите на Continental Елмар Дегенхарт и Хосе Авила, сега е прераснало в наказателно дело въз основа на твърдения за подпомагане на измамата с емисиите и за злоупотреба с доверие, изтъква Оливър Айзенхауер, говорител на прокурорите в Хановер, потвърждавайки предишни медийни публикации. 

Разследването е съсредоточено върху ролята на Continental в скандала с дизеловите двигатели, оформил се около Volkswagen. Преди това Шефер, Дегенхарт и Авила, както и други двама високопоставени мениджъри на доставчика, бяха разследвани заради липсата на достатъчно ефективен надзор на персонала.

Акцията на прокуратурата може да доведе до финансови санкции за компанията, добавя Айзенхауер.

Новината за наказателното дело е предшествана от нахлуване на представители на реда в отдел на Continental във Франкфурт и в дома на бивш служител на компанията. Прокурорите също така са иззели документи от адвокатска кантора, която е провела вътрешно разследване, което може да е имало сериозни пропуски, според Айзенхауер.

Германската прокуратура нахлу няколко пъти в обекти на Continental през последните години след обвинения, че базираният в Хановер производител е помогнал на Volkswagen да манипулира данните за изгорелите газове.

Преди почти шест години под натиска на американските екологични власти Volkswagen призна, че е манипулирал емисионните стойности на дизеловите автомобили. До момента възстановяването струва на базирания във Волфсбург автомобилен производител над 30 милиарда евро - главно под формата на санкции и обезщетения в Америка.

Continental е предоставил технология за 1,6-литров дизелов двигател на Volkswagen, използвана в автомобилите на групата в цяла Европа. Софтуерът за управление на двигателя за основния 2,0-литров двигател, които е в основата на „Дизелгейт“, използван в САЩ , е предоставен от конкурента на Continental Robert Bosch GmbH.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още