IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос е купил дял от стартъпа за електромобили Rivian

Фондът Soros Fund Management се превърна в един от най-значимите инвеститори в компанията с акции на стойност около 2 млрд. долара

07:46 | 14.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос е купил близо 20 млн. акции на стартъпа за електрически пикапи Rivian Automotive Inc през тримесечието, приключило на 31 декември, показват данните от подадените в петък документи до американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC).

Тези 19 835 761 акции, на стойност около 2 млрд. долара по това време, нареждат Soros Fund Management сред най-значимите инвеститори в компанията. Rivian, която е 20% собственост на Amazon.com Inc , се очаква да предостави на компанията за електронна търговия повече от 100 000 електрически камиона, припомня Ройтерс.

Базираната в Ървайн, Калифорния, Rivian заяви през декември, че очаква производството да изостане с „няколкостотин автомобила" от заложената цел за 2021 г. от 1 200 автомобила поради ограничения във веригите за доставки, подчертавайки вероятните предизвикателства при увеличаване на производството, за да се изправи срещу лидера в производството на електрически превозни средства Tesla Inc. Още през декември Rivian предупреди, че международните проблеми при доставките могат да засегнат нейното производство.Компанията съобщи, че планира да изгради завод за 5 млрд. долара в Джорджия, за да увеличи капацитета си, но подчерта, че има производствени предизвикателства в момент, в който получава по около 2000 предварителни поръчки всяка седмица.

Акциите на Rivian се обезцениха с 9% в петък и са поевтинели с 43% от началото на годината досега. Цената на акциите спадна с 67% от максимума си от 179,46 долара, който достигнаха на 16 ноември, по-малко от седмица след като концерна набра 12 млрд. долара в най-големия борсов дебют през 2021 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още