IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на Audi и BMW стачкуват с искане за по-високи заплати

Желанието на синдикатите е за 6% увеличение на заплатите за 3,9 милиона инженери

13:47 | 12.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Служители на германските автомобилни производители Audi и BMW настояват за по-високи заплати и по-кратки работни часове в преговори, които ще продължат следващата седмица, съобщи Ройтерс.

Синдикатите от IG Metall заявиха, че работниците в основната фабрика на Audi в Инголщат в Бавария са отказали да работят по време на нощната си смяна, а персоналът на BMW в три фабрики в страната ще последва примера им в петък.

Подтикнат от най-бързия икономически растеж за шест години и рекордно ниската безработица, синдикът иска 6% увеличение на заплатите за 3,9 милиона инженери.

Също така започна първата голяма кампания за по-кратко работно време от повече от три десетилетия, като поиска работниците да получат правото да намалят седмичните си часове труд до 28 от 35 за период от две години, за да се грижат за децата си или възрастни и болни роднини.

Работодателите направиха малка крачка към споразумение по време на разговори в Баден-Вюртемберг в четвъртък, като се съгласиха да назначат експерти, които да се занимават с въпроса за работното време.

Около 160 000 работници вече са стачкували тази седмица, за да подкрепят исканията на IG Metall за заплати, като съюзът заплаши, че ще призове за 24-часови протести, ако преговорите не успеят да постигнат напредък.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Хаха ...щом тия стачкуват , какво трябва да прави останалата част от швабския народ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още