IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Skoda възстановява голяма част от производството след двуседмично прекъсване

Повечето производствени линии на концерна работят от неделя вечерта, изтъква говорител

11:21 | 01.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Чешкият автомобилен производител Skoda, част от германската група Volkswagen, е възобновил работата на голяма част от своите производствени линии в неделя (31 октомври) след двуседмичното прекъсване, предизвикано от недостига на важни компоненти, в това число на полупроводници, съобщава Ройтерс. 

Още в началото на октомври Skoda предупреди, че „значително ще намали и дори ще спре“ производството от 18 октомври до края на годината заради глобалния недостиг на чипове.

„Мога да потвърдя, че повечето от производствените линии на Skoda Auto ще възобновят работата си след двуседмично прекъсване тази вечер, започвайки с нощната смяна в 22:00 часа“, споделя говорителят на Skoda Камила Бидъл в неделя.

Чешката асоциация на автомобилната индустрия заяви, че автомобилните производители в страната ще произведат с четвърт милион автомобили по-малко от очакваното през тази година поради глобалния недостиг на чипове, което ще изтрие около 200 млрд. крони (9 млрд. долара) от приходите от продажби на компаниите.

Освен Skoda, Toyota и Hyundai също изграждат автомобили в свои заводи в Чехия

Автомобилният сектор е гръбнакът на чешката икономика, в който работят 180 хил. служители и представлява една четвърт от промишленото ѝ производство.

Чешката икономика нараства по-бавно от очакваното през третото тримесечие, подчертавайки загубата на инерция при възстановяването ѝ от коронакризата, тъй като външното търсене намалява, докато проблемите при доставките продължават да препъват автомобилната индустрия.

През септември ръководителят на Skoda Томаш Шефер предупреди, че компанията може да изгуби 100 хил. автомобила от своето производство през 2021 г. заради полупроводниците. „Недостигът на чипове продължава да тежи на операциите ни, докато търсенето на нашите автомобили все още е много силно“, посочва Шефер.

Той сподели надежда, че ситуацията ще се облекчи до известна степен през следващите седмици, след като производството на чипове се възстанови в Малайзия, която беше ударена от делта варианта на коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още